ВПЛИВ АНТИГЕЛІКОБАКТЕРНОЇ ТЕРАПІЇ НА ДИСБАЛАНС ЦИТОКІНІВ У ХВОРИХ ІЗ КОМОРБІДНИМ УРАЖЕННЯМ ПЕЧІНКИ - Дербак, М. А.; Данканич, Є. Е.; Ганич, О. Т. (Проблеми клінічної педіатрії, 2021)
Резюме. Вступ. Helicobacter pylori (Hp) на сьогодні одна із найпоширеніших інфекцій на землі. Виробляючи ряд ферментів (уреаза, фосфоліпаза, протеаза гамма-ГТ), Нр агресивно діє на мембрану епітеліоцитів, пошкоджує слизову оболонку, посилює запальні реакції та утворення цитокінів. У лікуванні Hр на сьогодні діючим є п’ятий консенсус (Маастрихт-5), однак він не передбачає проведення ерадикації Нр у хворих з ураженою печінкою. Тому важливим і неоднозначним є підбір раціональної фармакотерапії у хворих на хронічний гепатит С (ХГС) при коморбідних станах. Мета дослідження. Оцінити ефективність та безпечність ерадикаційної терапії Helicobacter pylori, а також її вплив на цитокінову ланку імунної системи у хворих на ХГС. Матеріали та методи. До дослідження залучено 94 хворих з верифікованим діагнозом ХГС на тлі гелікобактеріозу та 30 хворих на ХГС без Нр, які з різних причин специфічну противірусну терапію не отримували. Хворих на ХГС +Нр розділено на три групи: А – 32 осіб отримували стандартну ерадикаційну терапію (СЕТ), що включала Рабепразол 20 мг + Амоксицилін 1000 мг + Кларитроміцин 500 мг 2 рази на добу протягом 10 днів; В – 30 осіб отримували CЕТ + пробіотик Saccharomyces boulardii внутрішньо по 1 капсулі х 2 р в день протягом 30 днів; С – 32 хворих, отримували СЕТ + Saccharomyces boulardii + урсодезоксихолева кислота 500 мг/доб на ніч протягом 1 місяця (СЕТ + пробіотик + УДХК). Аналіз і обробка результатів обстеження хворих здійснювались за допомогою комп’ютерної програми Statistics for Windows v.7.0 (StatSoft Inc, США). Результати досліджень. Встановлено позитивний вплив СЕТ + пробіотик + УДХК на прояви астено-вегетативного синдрому та на клінічні і лабораторні маркери холестазу. Зареєстровано зниження активності цитокінів прозапального ряду, зокрема ФНП-α, ІЛ-6 та неоптерину та підвищення рівня протизапальних цитокінів (ІЛ-4, ІЛ-10). Найбільш достовірним було зниження ФНП- α у 4,5 разу (р≤0,01), ІЛ-6 в 4,8 разу (р≤0,05) та неоптерину – у 3,7 разу у хворих 3-ої групи, що додатково отримували пробіотик і препарат УДХК. Висновки. Призначення Saccharomyces boulardii та препарату УДХК у складі антигелікобактерної терапії хворим на ХГС зменшує цитокіновий дисбаланс та частоту небажаних явищ, таких як діарея, нудота, зниження апетиту та метеоризм.