ЧАСТОТА ВИНИКНЕННЯ СУПУТНЬОЇ ПАТОЛОГІЇ У ХВОРИХ НА ХРОНІЧНЕ ОБСТРУКТИВНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ ЛЕГЕНЬ - Дербак, М. А.; Храмцова, І. О. (Проблеми клінічної педіатрії, 2021)
Резюме. Вступ. Хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) є прогресуючим захворюванням, що проявляється переважно такими легеневими синдромами: мукоциліарна недостатність, бронхі- альна обструкція, емфізема легень та загальний інтоксикаційним синдром. Окрім легеневих проявів, визначаються і позалегеневі, в патогенезі яких має місце імунологічне запалення, що веде до хронічної гіпоксії тканин та призводить до порушення роботи всіх органів і систем. Мета дослідження. Вивчити частоту виникнення супутньої патології у хворих на ХОЗЛ. Матеріали та методи. Здійснено ретроспективний аналіз 173 історій хвороб пацієнтів із ХОЗЛ, які знаходилися на лікуванні у пульмонологічному відділенні ЗОКЛ ім. А. Новака у період 2017 – 2020 рр. Середній вік пацієнтів складав 58±1,2 року. Серед обстежуваних чоловіків було 67,05% (116) та 32,95% (57) жінок. Аналіз і обробка результатів здійснювалася із застосуванням пакетів прикладних програм Microsoft Windows 10 та STATISTICA. Результати досліджень. Встановлено, що найбільш частими супутніми патологіями були ураження серцево-судинної системи. Більшість пацієнтів страждала на стенокардію, артеріальну гіпертензію, та серцеву недостатність І-ІІ ФК. Із збільшенням тяжкості ХОЗЛ, зростала кількість пацієнтів, що страждала гепатобіліарною патологією (хворих із ХОЗЛ ІІ стадії було виявлено 23,6%, ІІІ та ІV стадії складало 29,9% та 41,2%). Серед уражень гепатобіліарної системи виявлені такі нозології: дискінезія жовчовивідних шляхів, хронічний холецистит, неалкогольна жирова хвороба печінки та хронічний гепатит. Висновки. Найбільш частими коморбідними станами у хворих на ХОЗЛ є артеріальна гіпертензія, серцева недостатність, захворювання гепатобіліарної системи, а також цукровий діабет. Зростання частоти коморбідних станів пов’язане зі ступенем тяжкості ХОЗЛ.