ВПЛИВ ПАРТНЕРСЬКИХ ПОЛОГІВ НА ПЕРЕБІГ РОЗРОДЖЕННЯ ТА ПІСЛЯПОЛОГОВОГО ПЕРІОДУ - Корчинська, О. О.; Костур, К. П.; Чабан, Ю. А.; Чабан, А. Т.; Андрашчикова, Ш.; Жултакова, С.; Шлоссерова, А. (Проблеми клінічної педіатрії, 2020)
Резюме. Вступ. У статті розглянуто особливості партнерських пологів, вплив їх на психоемоційний стан роділлі. Проведено огляд даних різних літературних джерел щодо впливу партнерських пологів на процес розродження. Проаналізовано акушерсько-перинатальні ускладнення під час звичайних та сімейно-орієнтованих пологів. Мета дослідження: огляд даних літературних джерел щодо впливу сімейно-орієнтованих пологів на психоемоційний стан жінки. Матеріали та методи: наукова література вітчизняних та зарубіжних авторів та видань у медичній бібліотеці Закарпатського обласного медичного інформаційно-аналітичного центру, джерела Інтернету. Результати досліджень. Сімейно-орієнтовані пологи – це практика розродження, заснована на супроводі жінки з нормальним перебігом вагітності під час пологів членами сім’ї, які беруть участь у догляді та підтримці жінки, що дозволяє сім’ям отримувати максимум об’єктивної інформації, задовольняючи їх соціальні, емоційні, побутові потреби. Партнерські пологи дозволяють суттєво покращити стан вагітної, позитивно впливають на стосунки з партнером, усувають страх пологів. Використання сімейно-орієнтованих технологій сприяє нормалізації психоемоційного стану роділлі, позитивно впливає на клінічний перебіг пологів та зменшує ускладнення в післяпологовому періоді. Висновки. Основними завданнями психофізичної підготовки вагітних до пологів є: вироблення у жінок свідомого ставлення до вагітності та пологів, залучення партнера до процесу пологів, створення сприятливого емоційного фону під час розродження, вироблення навиків з подолання страху перед пологами й можливим больовим відчуттям. Впровадження в акушерство сучасних медичних технологій, зокрема сімейно-орієнтованих пологів, має на меті зниження ускладнень в процесі розродження та в післяпологовому періоді.