ОСОБЛИВОСТІ РОЗРОБКИ КОМПЛЕКСНОЇ ПРОГРАМИ РЕАБІЛІТАЦІЙНОГО ОЗДОРОВЧОГО ТАБОРУ ДЛЯ ДІТЕЙ З ОНКОЛОГІЧНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ, СПРИЧИНЕНОЇ ВІРУСОМ COVID-19 - Горленко, О. М.; Балецька, Л. М.; Пушкаренко, О. А. (Проблеми клінічної педіатрії, 2020)
Резюме. Вступ. Рак у дитинстві – це подія, що змінює життя як для дитини, так і для сім’ї. Онкологічні захворювання у дітей є другою провідною причиною смерті дітей віком від 5 до 14 років, поступаючись лише нещасним випадкам. Переживши рак у дитинстві, пацієнти продовжують потребувати медичної, фізіологічної, психологічної підтримки протягом усього життя через ризик наслідків та ймовірність виникнення вторинних онкологічних захворювань. Мета дослідження. Розробити комплексну програму реабілітації дітей, котрі пройшли основний етап лікування в умовах поширення пандемії, спричиненої вірусом COVID????19. Матеріали та методи. Огляд та аналіз психосоціальних особливостей, які слід врахувати при проведенні оздоровчого табору для дітей в ситуації пандемії. Результати досліджень. Представлені дані є результатом роботи підготовленої команди спеціалістів та впровадження сучасних реабілітаційних заходів для дітей з онкозахворюваннями в стадії стійкої ремісії у Закарпатському обласному дитячому санаторії «Малятко» в рамках міжнародного проекту «Спільна ініціатива з покращення якості життя дітей з онкопатологією на Закарпатті, в Кошицькому та Пряшівському краї» (HUSKROUA/1702/8.2/0127) програми транскордонного співробітництва «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна» 2014–2020 рр., що співфінансується ЄС. Висновки. Реабілітацію раку можна визначити як процес, який допомагає онкохворим дітям досягти максимального фізичного, соціального, психологічного та комунікативного функціонування. Створення оздоровчого табору можна розглядати як ефективний терапевтичний засіб захисту від фізичних та психосоціальних втрат, які зазнають онкохворі діти.