АНАЛІЗ ЗВ’ЯЗКУ МІЖ РІВНЕМ С-КІНЦЕВОГО HCAP-18 АНТИМІКРОБНОГО ПЕПТИДУ КАТЕЛІЦИДИНУ LL-37 ТА ПОКАЗНИКАМИ ТЯЖКОСТІ ПЕРЕБІГУ МУКОВІСЦИДОЗУ У ДІТЕЙ - Дудник, В. М.; Демянишина, В. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2020)
Резюме. Вступ. Муковісцидоз (МВ) – це спадкове захворювання, тяжкість перебігу якого залежить від швидкості ураження легень. Епітеліальні клітини дихальних шляхів синтезують ряд білків, що здійснюють захист від бактерій та вірусів, зокрема кателіцидин людини LL-37. Вивчення зв’язку між цим пептидом та тяжкістю перебігу муковісцидозу є актуальним напрямком сьогодні. Мета дослідження: вивчити зв’язок між рівнем антимікробного пептиду кателіцидину LL-37 та тяжкістю перебігу муковісцидозу у дітей. Матеріали та методи. Обстежено 84 дитини, хворі на МВ. Усім дітям проведено загальноклінічні обстеження, спірометрія, бактеріологічне обстеження мокротиння та визначено вміст антимікробного пептиду LL-37 в сироватці крові імуноферментним методом. Результати досліджень. Хворі на муковісцидоз діти, котрі мають підвищений рівень антимікробного пептиду кателіцидину LL-37 у сироватці крові, асоціюються із тяжким перебігом захворювання. Призначеннях LL-37 вище 31,50 нг/мл, ризик зниження ОФВ1 зростає в 4,3 разу, а при значеннях LL-37 менше 18,90 нг/мл цей ризик значно знижується (ОR=0,206; 95% CI: 0,043 – 0,976; χ2=4,577; p=0,033). У групі пацієнтів із вмістом кателіцидину більше 31,51 нг/мл ризик висіву Ps. aeruginosa підвищений в 3,3 разу (ОR=3,379; 95% CI: 1,109 – 8,800; χ2=4,057; p=0,044). Висновки. Підвищення рівня антимікробного пептиду кателіцидину в сироватці крові дітей, хворих на муковісцидоз, асоціюється із тяжким перебігом хвороби, погіршенням показників спірометрії та висівом у мокротинні Ps. aeruginosa.