ОСОБЛИВОСТІ ЗОВНІШНЬОСЕКРЕТОРНОЇ НЕДОСТАТНОСТІ ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ У ХВОРИХ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ І ХРОНІЧНИЙ ПАНКРЕАТИТ - Сірчак, Є. С.; Барані, В. Є.; Фабрі, З. Й. (Проблеми клінічної педіатрії, 2020)
Резюме. Вступ. Цукровий діабет (ЦД) – особливе захворювання, на фоні якого відзначається зростання коморбідних патологій. Особливий інтерес представляє дослідження поєднаного перебігу хронічного панкреатиту (ХП) та ЦД. Мета дослідження: визначити особливості зовнішньосекреторної недостатності (ЗСН) підшлункової залози (ПЗ) при хронічному панкреатиті у хворих на цукровий діабет 1 та 2 типів. Матеріали та методи. Обстежено 126 хворих на ЦД і ХП. Хворих розподілено на 2 групи: у І групу ввійшло 62 хворих на ЦД 1 типу, а ІІ груп склали 64 пацієнти на ЦД 2 типу. Усім обстеженим пацієнтам проведено загальноклінічні, антропометричні, інструментальні та лабораторні методи дослідження. Результати досліджень. ЗСН ПЗ у хворих на ХП у поєднанні з різними формами ЦД має ряд особливостей: у хворих із ЦД 1 типу клінічно проявляється проносами та поліфекалією, тоді як хворих із ЦД 2 типу та ХП частіше турбують прояви біліарної диспепсії. Результати копрологічного дослідження вказують на виражену ЗСН ПЗ, а результати 13С-ЗТДТ підтверджують виснаження функціональних резервів ПЗ у пацієнтів із ХП у поєднанні з ЦД 1 типу. У хворих із ЦД 2 типу ХП формується на фоні біліарної патології, а результати 13С-змішаного тригліцеридного дихального тесту вказують на більшу функціональну спроможність ПЗ, ніж у пацієнтів І групи. Висновки. 1. У хворих на ЦД 1 типу ХП частіше проявляється проносом та поліфікалією, тоді як у хворих із ЦД 2 типу частіше встановлена больова форма ХП у поєднанні з біліарною диспепсією. 2. За результатами лабораторно-інструментальних методів дослідження у хворих на ЦД 1 типу виявлено більш виражену ЗСН ПЗ, ніж у хворих на ЦД 2 типу у поєднанні з ХП.