МОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ У ЩУРІВ-САМЦІВ РЕПРОДУКТИВНОГО ВІКУ ПІСЛЯ МОДЕЛЮВАННЯ ОЖИРІННЯ - Кочмарь, М. Ю.; Литвак, Ю. В.; Гецко, О. І.; Палапа, В. Й. (Проблеми клінічної педіатрії, 2020)
Резюме. Вступ. Глутамат натрію широко використовується в світі як харчова добавка до продуктів харчування з метою покращення комерційної пропозиції. MSG завдяки підсиленню смаку має аро мат, який не властивий жодному харчовому продукту. Мета дослідження: вивчити в динаміці структурні зміни підшлункової залози при викликанні штучного ожиріння глутаматом натрію. Матеріали та методи. Дослідження проведено на білих щурах-самцях репродуктивного віку. Експериментальним тваринам вводили в раціон глутамат натрію (MSG) із лактозою. Результати досліджень. У результаті морфологічного дослідження встановлено, що за умов прийому тваринами глютамату натрію та лактози в підшлунковій залозі, в її екзокринній та ендокринній частинах, розвиваються дегенеративні зміни, які виявляються на 4-ий тиждень експерименту. Висновки. На підставі морфологічного дослідження встановлено, що за умов прийому тваринами глютамату натрію та лактози в екзокринній частині підшлунковій залозі через 4 тижні розвиваються дегенеративні зміни.