КЛІНІЧНИЙ ПЕРЕБІГ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ГАСТРОІНТЕСТИНАЛЬНИХ РОЗЛАДІВ У ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ - Горленко, О. М.; Коссей, Г. Б. (Проблеми клінічної педіатрії, 2020)
Резюме. Вступ. Функціональні гастроінтестинальні розлади займають найбільший відсоток у структурі патології органів травлення у дітей молодшого віку, можуть мати довготривалі негативні наслідки у вигляді формування хронічної органічної патології травного тракту. Мета дослідження. Вивчення та аналіз клінічного перебігу найбільш поширених форм функціональних гастроінтестинальних розладів у дітей раннього віку, виявлення факторів, що провокують їх розвиток. Матеріали та методи. Проведено обстеження 131 дитини віком від 2 до 22 місяців з явищами функціональних гастроінтестинальних розладів. Результати досліджень. Усі обстежені діти з функціональними гастроінтестинальними розладами знаходилися на штучному вигодовуванні високоадаптованими молочними сумішами. Встановлено, що найчастішими проявами захворювання були регургітація, кольки та функціональні закрепи. Висновки. Найбільш вагомими факторами ризику розвитку даної патології можна вважати раннє та/або раптове переведення немовлят на штучне вигодовування, введення підгодовування до віку 6 місяців, а також низьку вагу при народженні.