ПРОФІЛАКТИКА ПІСЛЯОПЕРАЦІЙНИХ УСКЛАДНЕНЬ У ХВОРИХ ПІСЛЯ ПАНКРЕАТОДУОДЕНАЛЬНИХ РЕЗЕКЦІЙ - Копчак, В. М.; Перерва, Л. О.; Хомяк, І. В.; Дувалко, О. В.; Ханенко, В. В.; Андронік, С. В.; Трачук, В. І.; Лінник, С. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2020)
Вступ. Незважаючи на зниження післяопераційної летальності після виконання панкреато-дуоденальної резекції, рівень післяопераційних ускладнень залишається високим – до 40–60%. Життєво небезпечним ускладненням є панкреатична нориця, яка виникає у 3–45% хворих після резекцій ПЗ [1-2]. Мета дослідження. Розробити систему заходів, що дозволяють знизити частоту виникнення панкреатичної нориці та кількість післяопераційних ускладнень після виконання панкреатодуоденальних резекцій (ПДР). Матеріали та методи. Проаналізовано результати лікування 218 хворих після виконання ПДР за період 2016 – 2019 рр. За запропонованою схемою, з використанням розробленої шкали ризику виникнення післяопераційної панкреатичної нориці, прооперовано 114 хворих за період 2018 – 2019 рр., які склали основну групу. Контрольну групу склали 104 хворих, прооперованих у клініці з 2016 по 2017 рік, у яких ризик виникнення панкреатичної нориці та наявності саркопенії не оцінювався, панкреатоєюно-анастомоз виконувався залежно від вподобань оперуючого хірурга. Результати досліджень. Рівень післяопераційних ускладнень був достовірно вищим у групі порівняння, де ускладнення виникли у 46 (44,2%) хворих із 104 (2 = 4,3, p=0,03), у основній групі ускладнення виникли у 35 (30,7%) із 114 хворих. Рівень клінічно значимої панкреатичної нориці ступеня В або ступеня С був у 23 (22,1%) із 104 хворих групи порівняння, що достовірно вище ніж в основній групі, де нориця ступеня В або С виникла у 13 (11,4%) пацієнтів із 114 (2 = 4,5, p=0,03). Висновки. Розроблена система заходів, дозволила достовірно знизити кількість виникнення панкреатичної нориці з 22,1% до 11,4 % та кількість післяопераційних ускладнень з 44,2% до 30,7%.