РЕЗУЛЬТАТИ ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ ХВОРОБИ ГІРШПРУНГА У ДІТЕЙ МЕТОДОМ SOAVE-BOLEY З КОЛО-АНАЛЬНИМ АНАСТОМОЗОМ РУЧНИМ СПОСОБОМ - Курташ, О. О. (Проблеми клінічної педіатрії, 2020)
Вступ. Хвороба Гіршпрунга (ХГ) – складна вада розвитку товстої кишки, яка лікується лише хірургічно. Методика Soave у модифікації Boley є однією із найбільш фізіологічних та найбільш прийнятних в технічному виконанні серед дитячих хірургів із різних країн. Мета дослідження: оцінити ранні та віддалені результати хірургічного лікування ХГ у дітей за методикою Soave-Boley з коло-анальним анастомозом ручним способом. Матеріали та методи. Проведено аналіз хірургічного лікування 1187 дітей із різними формами ХГ у віці від народження до 18 років за період від 1980 р. до початку 2020 р. Хірургічну корекцію ХГ за методикою Soave-Boley виконано у 597 дітей. У 156 пацієнтів перед цією операцією першим етапом було виведено захисну кишкову стому, а у 441 випадках дане втручання виконане без кишкової стоми. Результати досліджень. Усі пацієнти залишилися живими. У 15 (2,51%) із 597 дітей у ранньому післяопераційному періоді виникли хірургічні ускладнення: гематома міжфутлярного простору (n=2), абсцес міжфутлярного простору (n=7), неспроможність анастомозу (n=2), злукова непрохідність кишечника (n=3), інвагінація кишечника (n=1). У 14 (2,36%) пацієнтів виникли хірургічні ускладнення у віддаленому періоді: залишковий агангліоз (n=9), стеноз анастомозу (n=4) та колоноптоз (n=1). Повторна операція Soave-Boley з коло-анальним анастомозом ручним способом успішно виконана у 26 (4,362%) пацієнтів після первинної корекції ХГ в інших клініках за різними методиками. У віддаленому періоді у 45 (7,53%) дітей простежуються періодичні епізоди каломазання, які ліквідовували консервативним лікуванням. Успішність методики Soave-Boley підтверджено набагато нижчою кількістю ранніх (2,51%) та пізніх (2,36%) післяопераційних хірургічних ускладнень, порівняно з такими після використання інших способів відкритої хірургічної корекції – 17,52% та 16,35% відповідно. Висновки. Операція Soave-Boley з коло-анальним анастомозом ручним способом порівнянні з іншими методами є найефективнішим способом радикальної корекції ХГ відкритим способом у дітей при одно етапних або двоетапних втручаннях. За технічними можливостями та результатами раннього і віддаленого періоду методика Soave-Boley з коло-анальним анастомозом ручним способом є операцією вибору як при первинній, так і при повторній хірургічній корекції ХГ будь-якими іншими способами.