ОПЕРАЦІЯ «UNROOFING» ЯК ВАРІАНТ ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ КІСТ СЕЛЕЗІНКИ У ДІТЕЙ - Кузик, А. С. (Проблеми клінічної педіатрії, 2020)
Вступ. Операція «unroofing» при хірургічному лікуванні кіст селезінки (КС) у дітей як при лапаротомному, так і при лапароскопічному доступі, широко пропонується та дискутується в літературі. Обговорюються показання, протипоказання, переваги та недоліки щодо травматичності та надійності операції unroofing при КС у дітей. Мета дослідження: розробити показання та оцінити результати операції unroofing при хірургічному лікуванні КС у дітей. Матеріали та методи. За період від січня 1998 року до травня 2020 року прооперовано 175 (66,04%) із 265 досліджуваних дітей із КС. Решта 90 (33,96%) пацієнтів знаходились під динамічним спостереженням. Результати досліджень. Проведено 119 (68,00%) відкритих і 56 (32,00%) лапароскопічних втручань у дітей із різною посегментною локалізацією кіст. Лапаротомну операцію unroofing виконано у 12 пацієнтів з КС, unroofing із капітонажем – у 35. Лапароскопічно операцію unroofing виконано у 30 пацієнтів із КС, лапароскопічно unroofing із капітонажем – у 21. Рецидиви після відкритої корекції КС у ділянці воріт методом unroofing із капітонажем виявлено у 2 (1,68%) дітей, які коригували повторною операцією unroofing із капітонажем при відкритій операції. У 3 (5,36%) пацієнтів після лапароскопічної операції unroofing без капітонажу (n=2) та після unroofing із заповненням порожнини кісти пасмом чепця (n=1) відмічено рецидиви кіст, які повторно корегували лапароскопічно (n=1) та відкрито (n=2) операцією unroofing із капітонажем. У 9 (7,56%) після лапаротомії та у 7 (12,50%) після лапароскопії зберігалися мінімальні залишкові порожнини кіст, які самостійно зліквідувалися в динаміці протягом 1-2 років. Висновки. Залежно від локалізації, розмірів, характеру ураження паренхіми у дітей із КС можливе використання операції unroofing. Із метою закриття або максимального зменшення об’єму залишкової порожнини кісти операцію unroofing слід доповнити капітонажем. Операція unroofing з капітонажем або без капітонажу із урахуванням сегментарного кровопостачання селезінки лапароскопічним чи відкритим способом є раціональним методом лікування КС, що радикально ліквідовує патологію та зберігає всі важливі функції ураженого органу.