ОСОБЛИВОСТІ РОЗРОДЖЕННЯ НЕДОНОШЕНИХ ДІТЕЙ - Сорока, В. О.; Корчинська, О. О.; Жултакова, C.; Андрашчікова, Ш.; Шлоссерова, А. (Проблеми клінічної педіатрії, 2020)
Вступ. Актуальність проблеми передчасних пологів (ПП) зумовлена стійкою тенденцією до зростання частоти цієї патології. На початку 1990-х років світові джерела повідомляли про частоту 5–9% від загальної кількості пологів, а в 2010 році цей показник склав 12–15%. Мета дослідження: проаналізувати сучасний стан проблем недоношеності в акушерстві та перинатології. Матеріали та методи. Використано контент-аналіз вітчизняної та зарубіжної літератури за 10 років. Результати досліджень. Передчасні пологи залишаються важливою проблемою акушерства, оскільки є основною причиною перинатальної захворюваності та смертності. На даний час, основні дослідження направлені на розуміння патогенезу передчасного переривання вагітності. В оглядовій статті наведені дані відносно сучасних методів діагностики, тактики ведення жінок з передчасними пологами залежно від причини та патогенезу, а також на профілактику захворюваності новонароджених Висновки. Профілактику передчасних пологів необхідно розпочинати на преконцепційному етапі шляхом вивчення анамнезу, до обстеження на інфекції, маркери тромбофілій, гормональні порушення та генетичне консультування.