ПОРУШЕННЯ КАЛЬЦІЙ-ФОСФОРНОГО ГОМЕОСТАЗУ В ДІТЕЙ ІЗ ПАТОЛОГІЄЮ ГЕПАТОБІЛІАРНОЇ СИСТЕМИ ТА МОЖЛИВІ ШЛЯХИ КОРЕКЦІЇ - Горленко, О. М.; Томей, А. І.; Студеняк, В. М. (Проблеми клінічної педіатрії, 2020)
Вступ. Патологічні стани, що спричиняють порушення роботи гепатобіліарної системи та супроводжуються явищами холестазу чи застою жовчі у жовчному міхурі, зменшенням поступлення жовчних кислот із жовчі в тонку кишку, сповільнюють абсорбцію кальцію в ній, наслідком чого є порушення кальцієвого гомеостазу, який має безпосередній вплив на формування кісткової тканини. Мета дослідження. Вивчення та аналіз стану різних ланок гомеостазу у дітей із дискінезією жовчовивідних шляхів за гіперкінетичним типом та розробка методів можливої корекції шляхом застосування мінераловмісних препаратів. Матеріали та методи. Проведено обстеження 41 хворих з явищами дискінезії жовчовивідних шляхів за гіперкінетичним типом. Вік дітей 10–14 років. Результати досліджень. Після комплексного лікування: спостерігались корекція білірубінового, білкового обміну, вирівнювання білкових фракцій, в тому числі зниження γ-глобулінів протеїнограми; відзначались позитивні впливи на регуляцію Са-Р гомеостазу, нормалізація кальціємії, яка корелювала з пігментним обміном; спостерігався вплив комплексного лікування на гуморальну ланку імунітету, зокрема на антитілоутворення: рівень титру мікробних антитіл проспективно підвищувався; відзначалось підвищення значень тканинних антитіл, зокрема наднирникових і жовчного міхура, що є захисною, компенсаторною реакцією організму, направленою на елімінацію антигенів за допомогою утворення циркулюючих імунних комплексів (аналогічна картина спостерігалась в динаміці титру секреторних антитіл). Висновки. Проведені дослідження вказали на ефективність досліджуваного препарату у дітей із патологією гепатобіліарної системи, що проявилось: корекцією білірубінового та білкового обміну (вирівнювання білкових фракцій, у тому числі зниження γ-глобулінів); корекцією Са-Р гомеостазу, нормалізацією кальціємії, яка корелювала з пігментним обміном; позитивним впливом на гуморальну ланку імунітету, зокрема на антитілоутворення. Виявлені корегуючі впливи препарату на пігментний, мінеральний та імунний гомеостаз у дітей із патологією гепатобіліарної системи дають можливість розширити сферу застосування мінераловмісних препаратів у гастроентерологічній практиці.