ОЦІНКА ОКСИДАТИВНОГО СТРЕСУ В ПЕРЕДЧАСНО НАРОДЖЕНИХ ДІТЕЙ У РАННЬОМУ НЕОНАТАЛЬНОМУ ПЕРІОДІ - Павлишин, Г. А.; Кліщ, О. В.; Сарапук, І. М. (Проблеми клінічної педіатрії, 2020)
Вступ. У новонароджених, особливо передчасно народжених немовлят спостерігається підвищений ризик оксидативного стресу через дисбаланс між високим окисним навантаженням та незрілою антиоксидантною захисною системою. Мета дослідження. Оцінити показники оксидативного стресу у передчасно народжених немовлят з урахуванням їх маси тіла при народженні та наслідків у ранньому неонатальному періоді. Матеріали та методи. Було обстежено 46 передчасно народжених немовлят менше 32 тижнів гестації, серед яких 18 пацієнтів з екстремально малою масою тіла при народженні (менше 1000 г), терміном гестації 28 тижнів і менше та 28 пацієнтів з дуже малою масою тіла (більше 1000 г), терміном гестації 29–32 тижні. Стратифікація груп спостереження: 12 передчасно народжених немовлят, які померли в ранньому неонатальному періоді (І група), 34 дитини з сприятливим наслідком (ІІ група). 20 практично здорових доношених новонароджених склали групу порівняння (ІІІ група). Комплекс лабораторних досліджень включав визначення показників оксидативного стресу (8-ізопростан, активні форми кисню, гідропероксиди ліпідів, ТБК-активні продукти ліпопероксидації) та антиоксидантної системи захисту (супероксиддисмутазна та каталазна активність крові). Результати досліджень. Оцінка активності оксидативного стресу за показниками рівня 8-ізопростану, вмісту активних форм кисню, гідропероксидів ліпідів, ТБК-активних продуктів ліпопероксидації у новонароджених спостережуваних груп виявила статистично значиму відмінність їх залежно від маси тіла при народженні (р˂0,001). У групі передчасно народжених немовлят показники прооксидантної системи достовірно перевищували значення у практично здорових немовлят (р1-2˂0,001, р1-3˂0,001). Аналіз рівня антиоксидатного захисту засвідчив наростання супероксиддисмутазної та каталазної активності із збільшенням маси дітей (р˂0,05 для коефіцієнту кореляції Спірмена). Порівняння показників оксидативного стресу серед немовлят з несприятливим та сприятливим наслідками в ранньому неонатальному періоді показало достовірне зростання вмісту 8-ізопростану (р1-2˂0,01), гідропероксидів ліпідів (р1-2˂0,01), ТБК-активних продуктів ліпопероксидації (р1-2˂0,01) та суттєве зниження каталазної та супероксиддисмутазної активності у немовлят із несприятливим прогнозом. Висновки. Отримані дані підтверджують активацію показників оксидативного стресу у передчасно народжених немовлят із терміном гестації менше 32 тижнів, їх зворотні кореляційні зв’язки з масою тіла при народженні. Зростання активності оксидативного стресу у передчасно народжених немовлят може служити предиктором несприятливого наслідку в ранньому неонатальному періоді.