КЛІНІКО-ІНСТРУМЕНТАЛЬНА ОЦІНКА ВЕГЕТАТИВНОЇ ДИСФУНКЦІЇ У ДІТЕЙ ІЗ МЕТАБОЛІЧНИМ СИНДРОМОМ (ОЖИРІННЯМ) - Горленко, О. М.; Петрик, К. Ю. (Проблеми клінічної педіатрії, 2020)
Вступ. За даними епідеміологічних досліджень в Україні та світі зростає частота виявлення дітей молодшого і старшого шкільного віку з надмірною вагою та метаболічним синдромом. Якщо ці стани своєчасно не діагностувати та коректувати, то вони призводять до розвитку цукрового діабету 2-го типу та його соматичних ускладнень. Мета дослідження: з’ясувати наявність та вираженість вегетативної дисфункції у дітей із надмірною масою тіла залежно від компонентного складу його тканин. Матеріали та методи. Досліджувану групу складали 110 дітей віком 10-12 років. Усі обстежені були поділені на 3 групи залежно від вмісту загального та вісцерального жиру. Першу групу склали 30дітей, другу – 32 дітей, третю – 28 дітей. У контрольну групу ввійшли 20 дітей. Для оцінки функціонального стану автономної нервової системи застосовувалась методика ритмоінтервалокардіографії з наступним аналізом варіабельності серцевого ритму та клінічних проявів. Результати досліджень. Згідно з даними клініко-інструментального дослідження, дитячий контингент було поділено на чотири групи. Ключовими показниками поділу були дані ритмоінтервалокардіографії та ІМТ. Найбільш інформативними критеріями автономної дисфункції є зниження загальної варіабельності серцевого ритму за показником загальної енергії спектру серцевого ритму (TP) і відсоткового показника потужності хвиль наднизької частоти (VLF%). Висновки. Показники варіабельності серцевого ритму можуть бути використані в якості ін ст рументального критерію вегетативної дисфункції у дітей з ознаками ожиріння та метаболічного синдрому за показником загальної енергії спектру серцевого ритму (TP) та відсоткового показника потужності хвиль наднизької частоти (VLF%). Домінували скарги на головний біль, який посилюється до кінця дня або при інтелектуальному навантаженн. У переважної більшості дітей простежувалися втомлюваність і дратівливість.