НЕДИФЕРЕНЦІЙОВАНА ДИСПЛАЗІЯ СПОЛУЧНОЇ ТКАНИНИ – ФАКТОР ВИСОКОГО РИЗИКУ ІЦН ПРИ НЕВИНОШУВАННІ Й НЕДОНОШУВАННІ ВАГІТНОСТІ - Ібадова, Т. В.; Маляр, В. В.; Маляр, В. А. (Проблеми клінічної педіатрії, 2020)
Вступ. Невиношування і передчасні пологи та пов’язані з ними ускладнення є найбільш значною причиною акушерських ускладнень, перинатальной смертності й інвалідності серед малюків. Мета дослідження. Визначити роль недиференційованої дисплазії сполучної тканини (НДСТ) у генезі недоношування. Матеріали та методи. Ретроспективний аналіз історій передчасних пологів на базі Ужгородського пологового будинку в терміни гестації від 22 до 37 тижнів. Результати досліджень. Серед вісцеральних і фенотипічних маркерів недиференційованої сполучної тканини були виявлені в основній групі порівняно з контрольною: високорослість (39,2% і 24,7% відповідно), міопія (28,4% і 7,2%), варикозна хвороба (24,5% і 8,4%), трахеобронхіальна дисфункція (19,6% і 4,8%), і пролапс мітрального клапана (11,8% і 4,2%) (p<0,05). Аналіз генеративної функції встановив, що суттєво частіше в 1 групі траплялося переривання попередніх вагітностей. Передчасні пологи в анамнезі були в 12,7% вагітних основної групи і лише в 2,4% випадків у контрольній (р <0,001). Самовільний викидень в анамнезі траплявся в 11,8% випадків у 1 групі і 4,2% групі контролю (р<0,001). Передчасні пологи по термінах гестації розподілилися таким чином: у терміні до 28 тижні вагітності передчасні пологи склали 6,9% у пацієнток основної групи і 3,0% у групі контролю, з 28 тижнів до 33 тижнів – 47,1% і 33,7%, а з 34 тижнів до 36 тижнів – 63,3% і 45,1% відповідно. Істміко-цервікальна недостатність була діагностована у 32,4% вагітних основної групи і в 10,8% у групі контролю (р<0,001). Висновки. У патогенезі недоношування і невиношування вагітності важливу роль відіграє ІЦН, яка виникає частіше у жінок із вісцеральними і фенотипічними маркерами недиференційованої дисплазії сполучної тканини (НДСТ).