НЕМЕДИКАМЕНТОЗНЕ ЛІКУВАННЯ ЯК ЗАСІБ КОРЕКЦІЇ ОКИСЛЮВАЛЬНОГО ГОМЕОСТАЗУ У ДІТЕЙ, ЯКІ ЧАСТО ХВОРІЮТЬ, ТА ДІТЕЙ ІЗ РЕЦИДИВУЮЧИМ БРОНХІТОМ ПОЗА ГОСТРИМ ПЕРІОДОМ - Габор, М. Л.; Решетар, Д. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2019)
В статті проведений порівняльний аналіз ефективності впливу лікувальних комплексів на основі галоаерозольтерапії у часто хворіючих дітей та дітей із рецидивуючими бронхітами на показники оксидантного стресу та ендогенної інтоксикації. Встановлено, що у дітей з частими інфекційно-запальними ураженнями верхніх дихальних шляхів поза гострим періодом зберігається підвищена активність процесів ліпопероксидації з нагромадженням переважно вторинних та кінцевих продуктів ПОЛ, яка проходить на тлі пригніченої активності ферментативної ланки системи АОЗ та високого рівня МСМ. Застосування ГАТ у цієї категорії дітей можна вважати методом патогенетичної терапії, який сповільнює процеси ПОЛ, підвищує активність АОЗ та знижує інтенсивність утворення середньо-молекулярних пептидів. Включення до базового лікування сеансів синглетно-кисневої терапії сприяло більш вираженим позитивним змінам показників системи ПОЛ-АОЗ та зниженню рівнів ендогенної інтоксикації. Причому, зазначені зміни у дітей з рецидивуючими бронхітами були більш вираженими.