ФОНОСПІРОГРАФІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА РЕЦИДИВНОГО ТА ХРОНІЧНОГО БРОНХІТУ У ДІТЕЙ (Частина 1) - Макян, С. В.; Майданник, В. Г.; Макаренкова, А. А. (Проблеми клінічної педіатрії, 2019)
Предметом дослідження стало вивчення фоноспірографічних характеристик ре- цидивного та хронічного бронхіту у дітей різного віку залежно від фази перебігу захворювання. Мета дослідження полягала у оптимізації діагностики рецидивного та хронічного бронхіту у дітей шляхом встановлення їх ранніх фоноспірографічних діагностичних критеріїв. Матеріали і методи: проведено фоноспірографічне обстеження 140 дітей із бронхолегене- вою патологією віком від 3 до 18 років (середній вік 10,5±1,1 року): 80 пацієнтів із рецидивним, 30 – із хронічним бронхітом і 30 їх здорових однолітків. Подано оцінку отриманих респірограм у періоді загострення та ремісії рецидивного та хронічного бронхіту, проведено аналіз основних діагностичних критеріїв кожної із нозологій за оцінкою отриманих акустичних характеристик респірограм, аналізом тривалості під час кожної фази дихального циклу (аналіз частотного діа- пазону, інтенсивності та наявності або відсутності додаткових дихальних звуків під час кожної фази дихання буде розглянуто в частині 2 та частині 3). Результати: визначено певні відмінності фоноспірограм у дітей при бронхітах із рецидив- ним та хронічним перебігом та залежно від стадії захворювання. Відзначено скорочення три- валості дихального циклу та окремих його фаз у дітей з рецидивним та хронічним бронхітом в стадії загострення, а у дітей із хронічним бронхітом ще і в стадії ремісії. Встановлено вікові особливості респірограм: у дітей від 3-ох до 6-ти років відзначено максимальне скорочення тривалості дихального циклу, у дітей старших вікових груп тривалість дихального циклу збіль- шується. Висновки: доведено, що проведення фоноспірографії дозволить покращити діагностику патології органів дихання на ранніх етапах захворювання, прогнозувати її перебіг та застосову- вати диференційований підхід до лікування та профілактики ранньої хронізації у пацієнтів із різними клінічними варіантами бронхітів.