ВІТАМІНО-МІНЕРАЛОКОРЕКЦІЯ ТА ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПОРУШЕНЬ У ДІТЕЙ ІЗ РІЗНИХ БІОГЕОХІМІЧНИХ РЕГІОНІВ З АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ - Горленко, О. М.; Дебрецені, О. В.; Сочка, Н. В.; Радовецька, Г. В.; Туряниця, І. А.; Студеняк, В. М. (Проблеми клінічної педіатрії, 2019)
Було проведене комплексне клініко-лараторне та інструментальне обстеження, яке включало загальноклінічні обстеження (загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі), біохімічне обстеження венозної крові (визначення глюкози, загального білка, загального білірубіна, тригліцеридів, загального холестерину, ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ЛПВЩ, кретиніну, сечовини). Проводилось обстеження мікроелементного складу крові та сечі досліджуваного контингенту (міді, цинку, заліза, йоду, фосфору, калію, кальцію, натрію та хлору). Проводився моніторинг артеріального тиску (систолічного та діастолічного) та частоти сердцевих скорочень. Іструментальне дослідження включало ЕКГ, ЕхоКС, УЗО судин. Порівняльна характеристика динаміки у дітей із низинного регіону презентує тенденцію до тромбофілічних станів на фоні помірної тромбоцитопенії.