ВПЛИВ ІМУНОРЕАБІЛІТАЦІЙНОГО ЛІКУВАННЯ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ПРИРОДНИХ ТА ПРЕФОРМОВАНИХ ФІЗИЧНИХ ФАКТОРІВ НА КЛІТИННИЙ ІМУНІТЕТ ДІТЕЙ, ЯКІ ЧАСТО ХВОРІЮТЬ - Вантюх, Н. В.; Лемко, О. І.; Лукащук, С. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2019)
Досліджено особливості клітинного імунітету в 52 дітей, які часто хворіють, поза гострим періодом та 20 практично здорових дітей (контрольна група) віком 6–10 років. Встановлено, що показники клітинного імунітету в ДЧХ, порівняно з контролем, характеризуються достовірним зниженням рівня Т-лімфоцитів, переважно за рахунок субпопуляції хелперів. Зниженими також були співвідношення CD4+/CD8+, CD3+/CD22+, CD3++CD22+/0-лімфоцити, сума індексних показників (Σ) та рівень CD16+-клітин на фоні достовірного підвищення вмісту 0-лімфоцитів. Дані зміни вказують на порушення Т-клітинної диференціації, дисбаланс лімфоцитарних популяцій і субпопуляцій, зниження противірусного захисту та антитілогенезу. Після відновлювального лікування із застосуванням галоаерозольтерапії відбувалось достовірне зростання показників Т-ланки імунітету, що вказує на спрямування диференціації Т-лімфоцитів в нормальне русло. Oднак, рівні CD3+-, CD4+-, CD16+-клітин, співвідношення CD3+/ CD22+ та Σ індексів залишались достовірно нижчими відносно контролю, ймовірно, внаслідок недостатнього імунореабілітаційного впливу однокомпонентного лікування. Показники клітинного імунітету після синглетно-кисневої терапії достовірно не відрізнялись від таких при застосуванні ГАТ. Водночас, поєднання цих лікувальних факторів сприяло повній нормалізації досліджуваних показників, що забезпечує формування адекватної імунної відповіді на антиген та може попереджувати розвиток хронічної патології бронхо-легеневої системи у ДЧХ.