ОГЛЯД ДИНАМІКИ ДЕМОГРАФІЧНОЇ СИТУАЦІЇ В УКРАЇНІ ТА ЇЇ РЕГІОНАХ НА ФОНІ КРАЇН ЄС ТА СВІТУ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Рогач, І. М.; Керецман, А. О.; Гаджега, І. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2019)
Вступ. Негативна тенденція основних демографічних показників в Україні давно стала одною з найактуальніших проблем сучасності. Негативний природний приріст, надмірний рівень перинатальної смертності та захворюваності дитячого та материнського населення на фоні економічних, політичних та соціальних проблем призвели до різкого скорочення чисельності населення нашої держави. Метою дослідження було проаналізувати, порівняти динаміку показників народжуваності, смертності, дитячої та перинатальної смертності в Україні та її регіонах на фоні країн ЄС та світу; виявити можливі проблеми та, спираючись на досвід високорозвинутих країн Європи, вивчити можливі методи оптимізації негативної демографічної ситуації в областях та Україні загалом. Матеріали та методи. Для даної роботи використано результати наукових досліджень вітчизняних науковців, дані Інституту стратегічних досліджень МОЗ України, звіти та публікації Закарпатського обласного інформаційно-аналітичного центру та Європейської бази даних «Здоров’я для всіх». Також було використано накази та щорічні доповіді МОЗ України. Результати досліджень показали, що наша держава не тільки критично відстає в плані рівня народжуваності та смертності від країн Європейського регіону, але й за рівнем перинатальної смертності. Низька інформатизація населення, байдужість до власного здоров’я молодого покоління призводить до негативних наслідків, які проявляються підвищенням рівня смертності немовлят у віці від 22-го тижня ембріонального розвитку до 7-го дня життя. Основними причинами такого «перинатального» колапсу є ті, на які ми можемо вплинути, та які давно усунені на задній план системами організації перинатальної допомоги населенню розвинутих та високорозвинутих країн ЄС та світу. Висновки. 1. Динаміка основних демографічних показників в Україні на сьогоднішній день залишається негативною. 2. Закарпатська область має нижчі показники загальної та перинатальної смертності від середньо державних, але все ще негативним залишається коефіцієнт перинатальної смертності. 3. Сьогоденна система організації перинатальної допомоги в Закарпатті, як і в Україні загалом у процесі регіоналізації потребує вдосконалення в напрямку регіональнї децентралізації влади та фінансування. 4. Досвід високорозвинених країн у вирішенні вищеописаного питання може слугувати основою для врегулювання проблеми в нашій державі.