СОЦІАЛЬНА НАПРУГА ЯК ОДИН ІЗ ФАКТОРІВ ВИНИКНЕННЯ АКУШЕРСЬКО-ПЕРИНАТАЛЬНИХ УСКЛАДНЕНЬ - Корчинська, О. О.; Вайнагій, С. М.; Чабан, Ю. А.; Чабан, А. Т.; Костур, К. П. (Проблеми клінічної педіатрії, 2019)
Мета роботи: вивчення рівня тривожності серед породіль Ужгородського міського пологового будинку (УМПБ), аналіз даних літературних джерел вітчизняних та зарубіжних авторів, розробка профілактичних заходів для покращення результатів розродження та уникнення акушерсько-перинатальних ускладнень. Методи: аналіз обмінних карт та історій пологів вагітних і породіль; анкетування за методикою Тейлора для оцінки рівня тривожності; статистичний аналіз здійснено з використанням табличного процесора Microsoft Office Excel 7.0 (р<0,05). Результати: частота виникнення патологічних пологів в основній групі складала 34%, що майже вдвічі більше в порівнянні з контрольною групою. В результаті проведення анкетування виявлено, що у більшої частини жінок (76%) спостерігається високий рівень тривожності. Загроза переривання вагітності в основній групі склала 36%. Більшість пологів у жінок відбулися передчасно – у 72%. Висновки: в умовах соціальної напруги в сучасному суспільстві відзначається високий відсоток тривожності серед вагітних жінок. Цей фактор призводить до зростання частоти патологічних пологів та акушерсько-перинатальних ускладнень. Встановлені показники тривожності вимагають необхідність в дослідженні психологічного стану пацієнтки на ранніх термінах вагітності з метою забезпечення вагітної психологічним супроводом для покращення наслідків розродження і зниження кількості патологічних пологів.