ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ СОЦІАЛЬНО-ГІГІЄНІЧНИХ ФАКТОРІВ НА ФОРМУВАННЯ СТОМАТОЛОГІЧНОЇ ЗАХВОРЮВАНОСТІ ОРГАНІВ РОТОВОЇ ПОРОЖНИНИ У ЖИТЕЛІВ НИЗИННОЇ ЗОНИ ЗАКАРПАТТЯ - Фера, М. О.; Фера, О. В.; Криванич, В. М.; Форос, А. І.; Кухарчук, Л. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2019)
У даній статті наведенні результати соціально-гігієнічних досліджень із вивчення факторів способу життя населення низинної зони на формування стоматологічної захворюваності. Мета роботи полягала у встановленні зв’язків між показниками стоматологічної захворюваності та умовами праці, побуту, вікової, статевої структури й іншими соціально значимими факторами. Методами дослідження є: анамнестичний (соціально-гігієнічне анкетування); статистично-математичний. Результати дослідження: серед чинників, які найбільш суттєво впливають на виникнення стоматологічної патології відзначаємо надлишкову масу, куріння, надмірне вживання алкоголю, незадовільний психологічний мікроклімат в сім’ї, на роботі, нераціональне харчування, порушений поверхневий сон, часткове безсоння, низький рівень гігієнічної грамотності та націленість на здоровий спосіб життя. Висновки: доцільно запропонувати через обласне управління охорони здоров’я впровадження рекомендацій з оптимізації профілактичних заходів, пропаганди здорового способу життя серед населення області з метою зниження ризику виникнення стоматологічної захворюваності.