ДИСПЛАЗІЇ КУЛЬШОВИХ СУГЛОБІВ: СУЧАСНІ УЯВЛЕННЯ ПРО ЕТІОЛОГІЮ, ПАТОГЕНЕЗ ТА ФАКТОРИ РИЗИКУ ФОРМУВАННЯ - Копич, М. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2016)
Патоморфологічним субстратом первинної ДКС є дисплазія/гіпоплазія головки стегнової кістки і КС, що супроводжується потовщенням суглобової капсули, зменшенням в розмірах ГСК і КС, гіпертрофією лімбуса, недорозвиненням сідничних м’язів. Диспластичний процес супроводжується біомеханічними, мікроциркуляторними і метаболічними змінами і з часом призводить не лише до дислокації, але й до дезорганізації і дегенерації тканини суглоба. ДКС є вродженим порушенням розвитку КС та відноситься до групи захворювань хребта та суглобів, зумовлених спадковою схильністю.