АНАЛІЗ ОДОНТОГЛІФІЧНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ПОСТІЙНИХ ЗУБІВ У ПІДЛІТКІВ ЗАКАРПАТТЯ (ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ) - Клітинська, О. В.; Федевич, М. О. (Проблеми клінічної педіатрії, 2016)
Мета: проаналізувати літературні джерела з питань поширеності та активності карієсу в осіб різних етнічних груп з огляду на одонтогліфічні особливості будови постійних зубів. Основний зміст: дані літератури свідчать, що виникнення та поширеність карієсу, особливо в дитячому віці має тенденцію до зростання. Дані процеси значною мірою обумовлюються екологічними умовами, а саме – біогеохімічним дефіцитом фтору та йоду. До таких природних зон належить Закарпатська область, як природне середовище, в якому мешкає людина. В статті представлені одонтологічні та одонтогліфічні особливості постійних зубів у дітей, що дозволяє відновлювати і реабілітувати зубо-щелепні патології, з урахуванням особливостей їх будови у різних етнічних груп. Висновки: оцінка одонтогліфічних особливостей постійних зубів у підлітків різних етнічних груп Закарпаття є цікавим клінічним дослідженням, що відкриває нові методи впливу на активність каріозного процесу. Подальше дослідження є цікавим з точки зору покращення карієсогенної ситуації у підлітків, шляхом запровадження індивідуалізованих схем для підвищення ефективності профілактики та лікування карієсу постійних зубів у дітей різних етнічних груп, які проживають в умовах біогеохімічного дефіциту фтору та йоду.