ЦИТОКІНОВИЙ ПРОФІЛЬ ТА МІКРОСУДИННІ УСКЛАДНЕННЯ У ХВОРИХ З ОДНОЧАСНИМ ПЕРЕБІГОМ ХРОНІЧНОГО ГЕПАТИТУ С ТА ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ 2 ТИПУ - Дербак, М. А. (Проблеми клінічної педіатрії, 2016)
У роботі наведені результати спостережень 400 хворих на цукровий діабет 2 типу з та без хронічного гепатиту С (ХГС), віком від 31 до 70 років (у середньому – 54,1±1,1 року): 247 жінок і 153 чоловіків. У результаті проведених імунологічних досліджень було встановлено, що порушення цитокінового профілю, були виразнішими у хворих із ХГС, поєднаним із ЦД 2 типу та характеризувалися підвищенням рівня прозапальних цитокінів ІЛ-1β, ІЛ-2, ТНФ-a, неоптерину та менш суттєвим протизапальних ІЛ-4, що вказує на переважання прозапальних властивостей крові над протизапальними. Аналіз частоти мікросудинних ускладнень показав, що у хворих на ЦД 2 типу з ХГС частіше, ніж у хворих без вірусу спостерігаються діабетична нефропатія та синдром “діабетична стопа”, з їх переважанням у хворих із високим вірусним навантаженням та виразнішим дисбалансом цитокінів. Діабетичну нефропатію мали 77,5 % хворих із високим вірусним навантаженням, та 34,2 % з низьким, синдром “діабетичної стопи” – 31,0 % проти 7,0 % відповідно.