ОПТИМІЗОВАНЕ ЛІКУВАННЯ БОЛЬОВОГО СИНДРОМУ ТА ЗОВНІШНЬОСЕКРЕТОРНОЇ НЕДОСТАТНОСТІ ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ (ЗСНПЗ) У ХВОРИХ НА ХРОНІЧНИЙ ПАНКРЕАТИТ (ХП) - Москаль, О. М.; Архій, Е. Й.; Дербак, М. А.; Горленко, О. М. (Проблеми клінічної педіатрії, 2016)
Актуальною і не до кінця вирішеною проблемою гастроентерології є хронічний панкреатит та його лікування. Перебіг хвороби найчастіше рецидивуючий з присутнім больовим синдромом, а при його стиханні наростаючою зовнішньосекреторною недостатністю підшлункової залози (ЗСНПЗ), що потребують ефективної корекції, оскільки це пацієнти переважно працездатного віку. Запропонована оптимізована схема лікування больового синдрому та ЗСНПЗ із застосуванням короткотривалої РДТ та ММХ для боротьби з больовим синдромом з подальшою ферментотерапією step up та пребіотиком і детоксикацією. Під впливом запропонованої схеми отримана позитивна динаміка купіювання больового синдрому, диспепсичних проявів та нормалізація інтерлейкінового статусу пацієнтів.