Структурні зміни мозкової речовини часточок тимуса білих щурів при шеститижневій дії опіоїду налбуфіну - Гарапко, Т. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2016)
Мета дослідження − вивчити в динаміці структурні зміни мозкової речовини часточок тимуса білих щурів при шеститижневій дії опіоїду налбуфіну. Матеріали та методи – дослідження проведено на 52 білих щурах-самцях репродуктивного віку. Експериментальним тваринам вводили опіоїдний наркотичний анальгетик «Налбуфін» внутрішньоочеревинно щоденно 1 раз на добу впродовж 42 діб, поступово підвищуючи дозу кожних 7 діб. Усі тварини поділені на 8 груп. Методами дослідження є гістологічні, морфометричні, статистичні. Результати дослідження. За термін експерименту (6 тижнів) відбувається збільшення відносної площі кіркової речовини часточок тимуса на 9,56 % порівняно з інтактними тваринами, зменшення відносної площі мозкової речовини часточок тимуса від 9,56 %, зростання кірково-мозкового індексу часточок тимуса на 0,82. Висновки. Вже через 1 тиждень щоденного введення налбуфіну відзначено зміни структурних компонентів мозкової речовини часточок тимуса білих щурів-самців. Протягом експерименту зміни збільшуються, приводячи до гіпофункції органа.