ГЕСТАЦІЙНИЙ ПРОЦЕС ПРИ НЕДИФЕРЕНЦІЙОВАНІЙ ДИСПЛАЗІЇ СПОЛУЧНОЇ ТКАНИНИ НА ТЛІ ЙОДОДЕФІЦІЙНИХ СТАНІВ (огляд літератури) - Ібадова, Т. В.; Маляр, В. В.; Маляр, В. А. (Проблеми клінічної педіатрії, 2019)
Резюме. У вагітних при недиференційованій дисплазії сполучної тканини і йододефіційних станах зберігається високий ризик невиношування і недоношування вагітності та порушення метаболічних процесів, що вимагає проведення диференційованого підходу до ведення вагітності у жінок при недиференційованій дисплазії сполучної тканини із йододефіцитними станами. Висновки: 1. У патогенезі невиношування вагітності одним із провідних факторів є ІЦН, яка складає 13-15%. 2. Одним із основних патогенетичних механізмів розвитку ІЦН у вагітних можна вважати патологію НДСТ, яка зумовлена зниженням рівня іонів магнію в плазмі крові вагітних. 3. Існує чіткий зв'язок між порушеннями стану ЩЗ та формування ІЦН на тлі НДСТ.