АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ ФЕТОПЛАЦЕНТАРНОГО КОМПЛЕКСУ У ВАГІТНИХ ЖІНОК ІЗ ДЕФІЦИТОМ ВІТАМІНУ D - Лоя, Н. О.; Корчинська, О. О.; Гецко, Н. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2019)
Резюме. Вступ. Тісний взаємозв’язок між вагітною і плодом приводить до того, що материнський дефіцит вітаміну D під час вагітності створює дефіцитний стан у дитини, починаючи з періоду внутрішньоутробного розвитку. Мета дослідження. Вивчити актуальні питання функціонування фетоплацентарного комплексу в жінок із дефіцитом вітаміну D для профілактики та лікування акушерських ускладнень. Матеріали та методи. Для визначення 25-гідроксикальциферола (25-OH-D) використаний електрохемілюмінесцентний метод із використанням аналізатора та тест системи EUROIMMUN. Для оцінки функціонального стану фетоплацентарного комплексу всім вагітним було проведено вивчення біофізичного профілю плода, фетометрія, ультразвукове дослідження системи «матиплацента-плід» із проведенням доплерометрії, проведення кардіотокографії з комп’ютерною обробкою результатів. Результати досліджень. При проведенні УЗД у ІІІ триместі вагітності виявлено, що ступінь зрілості плаценти не відповідав гестаційному віку у 8,6 разу в основній групі ніж у контрольній групі. Помірне багатоводдя спостерігалося у 4 рази більше в основній групі ніж у контрольній групі. Порушення плодово-плацентарного кровообігу І-ІІ ст. виявлено 5,5 випадку більше в основній групі ніж у контрольній. Висновки. Проаналізувавши дані нашого дослідження, можна дійти висновку, що дефіцит вітаміну D при вагітності має виражений негативний вплив на фетоплацентарний комплекс і заслуговує на увагу в сучасному акушерстві.