ФОНОСПІРОГРАФІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА РЕЦИДИВНОГО БРОНХІТУ В ДІТЕЙ - Макян, С. В.; Майданник, В. Г.; Синоверська, О. Б. (Проблеми клінічної педіатрії, 2018)
Резюме. Вступ. Унаслідок зростанням частки респіраторної патології в структурі дитячої захворюваності виникла потреба у створенні якісних і об’єктивних методів діагностики. У статті продемонстровано можливості використання фоноспірографії у діагностиці рецидивного бронхіту (РБ) у дітей. Мета дослідження. Вивчити фоноспірографічні особливості у дітей із РБ залежно від віку та стадії захворювання та розробити критерії ранньої діагностики для попередження прогресування та хронізації процесу. Матеріали та методи. Проведено комплексне клініко-фоноспірографічне обстеження 80 дітей віком від 3 до 18 років (середній вік 10,5±0,9 року) із РБ у стадії загострення та 30 їх здорових однолітків, що склали контрольну групу. Діти із РБ були розподілені на три вікові підгрупи: І - від 3 до 6 років (n=32) (середній вік 4,5±0,8 року), ІІ - від 6 до 11 років (n=41) (середній вік 9,1 ±1,1 року) та ІІІ - від 12 до 18 років (n=7) (середній вік 15,4±1,2 року). Результати. Суттєвої різниці в показниках інтенсивності вдиху на 1 та 4 каналах у дітей різних вікових груп, хворих на РБ в стадії загострення, не виявлено. У всіх вікових категоріях значення інтенсивності вдиху, що реєструвалися на 2 та 3 каналах, перевищували відповідні значення на 1 та 4 каналах. Крім того, простежувалася залежність показників інтенсивності від частотного діапазону вдиху: із збільшенням частотного спектру знижувалася його інтенсивність. При РБ під час загострення акустичні параметри основних дихальних шумів характеризувалися підвищенням інтенсивності вдиху та видиху. За результатами комп’ютерної фоноспірографії додаткові дихальні шуми визначались у 76,3% обстежених дітей з РБ. Із них у 88,5% пацієнтів на фоноспірограмах у фазу вдиху та видиху виявлено вологі хрипи. У 80,3% дітей, хворих на РБ, додатково на вдиху та видиху реєструвались сухі хрипи. Висновки. Показники інтенсивності, отримані на 2 та 3 каналах, є вищими, ніж на 1 та 4 каналах, та залежать від частотного діапазону вдиху – з розширенням частотного спектру знижується його інтенсивність. Інтенсивність вдиху в дітей із РБ має вікові відмінності: найвищі значення реєструються у дітей молодшого (3-6 років), найнижчі – старшого (12-17 років) віку. Інтенсивність вдиху та видиху в дітей із РБ достовірно перевищує таку в пацієнтів контрольної групи. У переважної більшості дітей із РБ на фоноспірограмах спостерігаються додаткові дихальні шуми.