ОСОБЛИВОСТІ СИСТЕМИ ГЕМОСТАЗУ У ВАГІТНИХ ІЗ ПЕРЕДЧАСНИМ ВІДШАРУВАННЯМ НОРМАЛЬНО РОЗТАШОВАНОЇ ПЛАЦЕНТИ В АНАМНЕЗІ - Чонко, О. Ю.; Корчинська, О. О. (Проблеми клінічної педіатрії, 2019)
Резюме. Вступ. Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти супроводжується порушеннями гемостазу, які характеризуються більшою гіперкоагуляцією в порівнянні з нормально перебігаючою вагітністю, що веде до розвитку ДВЗ-синдрому, поліорганної функціональної недостатності і критичного стану матері і плода. Мета дослідження – вивчити особливості гемостазу у вагітних з передчасним відшаруванням нормально розташованої плаценти в анамнезі і виявити найбільш значимі для даної патології критерії. Матеріали та методи. Усім вагітним проведено комплексне обстеження, що включало клінічні, інструментальні, цитологічні дослідження. Серед загальних клінічних методів обстеження найбільша увага приділялась збору анамнезу та оцінці клінічної симптоматики, що проводилась згідно з протоколами надання акушерської допомоги вагітним та породіллям. УЗО стану фетоплацентарного комплексу та доплерометрія в a. Umbilicalis, КТГ проводилась вагітним жінкам із групи обстежуваних у різних термінах вагітності. Результати досліджень. Моніторинг гемостазу вагітних дає змогу раннього виявлення таких порушень, сприяє своєчасній їх корекції, дозволяє знизити ризик розвитку тромбоемболічних ускладнень і пролонгувати вагітність до терміну життєздатного плода. Проведено вивчення особливостей системи гемостазу у вагітних із передчасним відшаруванням нормально розташованої плаценти в анамнезі. Результати показали, що у вагітних основної групи були гірші показники системи гемостазу, в результаті чого виникли такі ускладнення, як прееклампсія, затримка росту плода. Висновки. Визначення активності антитромбіну ІІІ інформує про стан антикоагуляційної системи організму та надає можливість корегувати лікування антикоагулянтними препаратами прямої дії. Кількісне визначення розчинних фібрин – мономерних комплексів (РФМК) дозволяє інформативно чітко охарактеризувати ступінь патологічного процесу внутрішньо судинного згортання. Кількісні зміни розчинних фібрин – мономерних комплексів (РФМК) та антитромбіну ІІІ є важливими прогностичними ознаками в експрес діагностиці ДВЗ-синдрому. Профілактичне лікування препаратами, запропонованими вагітним, дозволяє покращити систему гемостазу, препарати не викликають побічних ефектів, що дозволяє успішно проводити збереження до сприятливіших для плода термінів вагітності.