СТАН ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ ШКІЛЬНОГО ВІКУ ГІРСЬКИХ РАЙОНІВ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ В ДИНАМІЦІ ВПРОДОВЖ 2013 – 2017 РОКІВ - Микита, Х. І.; Рогач, І. М. (Проблеми клінічної педіатрії, 2019)
Резюме. Вступ. Одним із найважливіших обов’язків сучасного лікаря є турбота про здоров’я дітей. З метою профілактики захворювань і зміцнення здоров’я дітей та підлітків проводяться медичні огляди, які сприяють виявленню тих або інших відхилень у стані здоров’я. Мета дослідження – дослідити та проаналізувати захворюваність школярів гірських районів у динаміці впродовж 2013 – 2017 років. Матеріали та методи. Проаналізований статистичний матеріал Інформаційно-аналітичного центру Закарпатської області щодо захворюваності школярів гірських районів у динаміці впродовж 2013 – 2017 років. Отримані матеріали оброблені статистичним методом за допомогою комп’ютерної програми Microsoft Excel. Результати досліджень. Аналіз захворюваності дітей шкільного віку гірських районів Закарпатської області в динаміці впродовж 2013 – 2017 років свідчить, що найвища захворюваність серед школярів у 2013 році спостерігається у Рахівському районі і складає 1449,4 ‰; найнижча – у Міжгірському (1145,6 ‰). У наступні роки, а саме, у 2014 – 2017 роках найвища захворюваність серед школярів гірських районів виявлена у Воловецькому районі (1411,1‰; 1505,9 ‰; 1813,02 ‰ і 1471,9 ‰ відповідно); найнижча – у Міжгірському (1046,3‰; 1240,4 ‰; 1282,03 ‰ і 1182,6 ‰ відповідно). Висновки. 1. Найвища захворюваність серед школярів гірських районів Закарпатської області упродовж 2013 – 2017 років спостерігається у Воловецькому районі з тенденцією до збільшення із 1173,54 ‰ у 2013 році до 1813,02 ‰ у 2016 році, а найнижча – у Міжгірському районі (1145,48 ‰; 1046,34 ‰; 1240,43 ‰; 1283,03 ‰ і 1182,64 ‰ відповідно). 2. У структурі захворюваності серед школярів гірських районів Закарпатської області в динаміці досліджуваних років (2013 – 2017 рр.) найбільшу питому вагу у всіх районах займають хвороби органів дихання, які в середньому складають у Великоберезнянському, Воловецькому, Міжгірському і Рахівському районах 38,55%; 38,46%; 42,54% і 40,53% відповідно, а найнижчу – уроджені аномалії та новоутворення: 1,50%; 0,52%; 0,76% і 1,86% відповідно і 0,67%; 0,96%; 1,61% і 1,53% відповідно. На таку захворюваність показує зменшення фізичних навантажень на уроках фізкультури і відсутність фізкультурних хвилинок між уроками та спеціальної гімнастики для очей, а також у зв’язку з реформуванням СЕС знизився контроль за захворюваністю і фізичним розвитком дітей у школах і дошкільних закладах. 3. Для запобігання захворювань серед школярів необхідно здійснювати постійний моніторинг показників їх здоров’я, своєчасно проводити оздоровчі заходи, які спрямовані на зниження захворюваності і створення сприятливих умов для гармонійного розвитку і виховання підростаючого покоління.