ФОНОСПІРОГРАФІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА РЕЦИДИВНОГО ТА ХРОНІЧНОГО БРОНХІТУ У ДІТЕЙ (частина 2) - Макян, С. В.; Майданник, В. Г.; Макаренкова, А. А. (Проблеми клінічної педіатрії, 2019)
Резюме. Предметом дослідження стало вивчення фоноспірографічних характеристик рецидивного та хронічного бронхіту у дітей різного віку залежно від фази перебігу захворювання. В другій частині статті проведена оцінка частотного діапазону та інтенсивності різних фаз дихального циклу у дітей із різними варіантами перебігу та фазами розвитку захворювання. Мета дослідження полягала у оптимізації діагностики рецидивного та хронічного бронхіту у дітей шляхом встановлення їх ранніх фоноспірографічних діагностичних критеріїв. Матеріал та методи дослідження: проведено фоноспірографічне обстеження 110 дітей із бронхолегеневою патологією віком від 3 до 18 років (середній вік 10,5±1,1 року): 80 пацієнтів із рецидивним, 30 – із хронічним бронхітом і 30 їх здорових однолітків. Подано оцінку отриманих респірограм у періоді загострення та ремісії рецидивного та хронічного бронхіту, проведено аналіз основних діагностичних критеріїв кожної із нозологій (за оцінкою отриманих акустичних характеристик респірограм, аналізом частоти, інтенсивності та наявності або відсутності додаткових дихальних звуків під час кожної фази дихального циклу). Визначено певні відмінності фоноспірограм у дітей при бронхітах із рецидивним та хронічним перебігом та залежно від стадії захворювання. Відзначено збільшення інтенсивності вдиху та видиху у дітей із рецидивним бронхітом в стадії загострення. Встановлено, що перебіг рецидивного бронхіту в стадії загострення та хронічного бронхіту як у стадії загострення, так і в періоді ремісії характеризується розширенням частотного діапазону. Встановлено вікові особливості респірограм: у дітей від 3-ох до 6-ти років відзначено максимальне розширення частотного діапазону та підвищення інтенсивності вдиху і видиху під час загострення рецидивного бронхіту та в стадії загострення та ремісії хронічного бронхіту. Доведено, що проведення фоноспірографії дозволить покращити діагностику патології органів дихання на ранніх етапах захворювання, прогнозувати її перебіг та застосовувати диференційований підхід до лікування та профілактики ранньої хронізації у пацієнтів із різними клінічними варіантами бронхітів.