СУЧАСНІ МЕТОДИ ПРОГНОЗУВАННЯ ПРЕЕКЛАМПСІЇ - Бисага, Н. Ю.; Корчинська, О. О. (Проблеми клінічної педіатрії, 2019)
Резюме. Вступ. Причиною розвитку прееклампсії під час вагітності є порушення процесів ремоделювання спіральних артерій у ранні терміни гестації. Мета дослідження. Узагальнення сучасних даних про патогенетичні та прогностичні аспекти прееклампсії. Матеріали та методи. Вивчення іноземних та вітчизняних джерел літератури за останні 10 років щодо виявлення клініко-біохімічних предикторів розвитку прееклампсії. Результати досліджень. При вивченні особливостей перебігу вагітності в першому триместрі встановлено, що генітальна інфекція достовірно частіше виявлялася у жінок, вагітність яких згодом ускладнилася прееклампсією. Єдине радикальне лікування прееклампсії – це розродження, в більшості випадків до терміну пологів. Особливе значення в розвитку судинного спазму при прееклампсії має дизбаланс співвідношення простагландинів, тромбоксану і простацикліну. Висновки. На даний момент є переконливі дані, що доводять роль ендотеліальних біологічно активних речовин в патогенезі прееклампсії, що дає можливість використовувати їх як маркери розвитку прееклампсії на доклінічній стадії в ранні терміни вагітності.