КОНЦЕПЦІЯ КЕРОВАНОГО ЛІКУВАННЯ – ПРАКТИЧНА РЕАЛІЗАЦІЯ ПРИНЦИПІВ АНАЛІТИЧНОЇ МЕДИЦИНИ – РОЗРАХУНКОВА КОРЕКЦІЯ КЛІНІЧНОГО СТАНУ - Торохтін, О. М. (Проблеми клінічної педіатрії, 2019)
Резюме. Вступ. Сучасні досягнення науки ґрунтуються на точних математичних розрахунках, здійснених у конкретній галузі знань. Формулюванню задачі сприяє наявність відповідної концепції. Концепція завжди заснована на аксіоматичній базі. Визначення таких концептуальних положень є актуальною задачею сучасної медицини. Мета дослідження: узагальнити дані про метричне уявлення клінічного стану організму та сформулювати принципи корекції параметрів клінічного стану – тобто шляхи та методи математично розрахованого керування лікувальними впливами у реальному часовому проміжку (керування моментальним клінічним станом). Матеріал та методи: сучасні теорії та дані про біохімічні процеси та патофізіологічні реакції у біологічних об’єктах; методологія ієрархічного структурування систем алгоритмованого контролю; розв’язок діагностичних та клінічних задач застосуванням методів тензорного числення. Результати досліджень. Концепція керованого лікування базується на певних аксіоматичних припущеннях стосовно ролі ензимів і процесах організму та на протосимптоматичному описуванні прояву клінічного стану. Активність ензимів може бути метрично представлена комплексними числами і, таким чином, може бути визначений реальний стан організму описом внутрішніх і зовнішніх факторів юкстареакційного середовища. Зазначене допомагає сформулювати математичну задачу стосовно біологічного об’єкта. Задача може бути розв’язана використанням звичайних методів числення, а також використанням пристосованого тензорного числення. Використання таких розрахунків дозволяє визначати силу, напрямок впливу лікувальних агентів, що сукупно відновлює адаптаційно-пристосовну рівновагу. Висновки. Викладена концепція подає принципові позиції розв’язку за да чі роз ра хун кової корекції клінічного стану організму, тобто ке ро ва ного лі ку ван ня, здій снюваному у актуальному часовому (realtime) проміжку. Пункт/положення [XVI] тез концепції являє собою власне сутність (шлях вті лення в практику) концепції керованого лікування, вивзначаючи спо сіб/ ме ханізм практичної реа лі за ції прин ципів аналітичної медицини, на даю чи про стір для розрахункової ко рек ції клі нічного стану організму. Із питань практичної реалізації керованого лікування – розрахункової ко рек ції клінічним станом організму – вже виконано частину робіт, основні фраг мен ти якої можна подати як складові концепції.