ЛІКУВАЛЬНИЙ ВПЛИВ МІКРОКЛІМАТУ СОЛОТВИНСЬКИХ СОЛЕКОПАЛЕНЬ НА СТАН СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ РЕСПІРАТОРНОГО ТРАКТУ У ДІТЕЙ, ЯКІ ХВОРІЮТЬ НА БРОНХІАЛЬНУ АСТМУ - Симулик, В. Д.; Золіна, О. В.; Туряниця, С. М.; Кіш, П. П. (Проблеми клінічної педіатрії, 2017)
У статті наведені результати цитоморфологічного обстеження мокротиння 40 дітей, хворих на бронхіальну астму, в динаміці лікування методом спелеотерапії у солотвинських солекопальнях Закарпатської області. Приділялася увага з’ясуванню характеру запалення слизової оболонки, процесам десквамації та дегенерації епітелію різних відділів бронхів. Установлено, що до лікування цитоморфологічний пейзаж мокротиння відображав переважно iнфекцiйний характер запалення слизової оболонки нижнiх вiддiлiв бронхів, тоді як у випадку вираженої десквамації цепiтелiю збільшувалася частка реєстрацiї алергiчного походження ураження слизової оболонки бронхiв. У процесі лікування ліквідувалися переважно явища алергічного запалення слизової оболонки, зменшувалися прояви десквамації епітелію за рахунок санації трахеобронхіального дерева.