КЛІНІКО-АНАМНЕСТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДИТЯЧОГО КОНТИНГЕНТУ ГІРСЬКОГО РЕГІОНУ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Горленко, О. М.; Пушкаш, Л. Ю. (Проблеми клінічної педіатрії, 2017)
Проблема екологічних порушень у дітей має медико-соціальне значення. Для вирішення поставлених завдань проведено профілактичний огляд дітей (187 осіб) віком від 13 до 17 років, які проживають в екологічно залежній біогеохімічній ендемічній зоні щодо йододефіциту гірського регіону Закарпатської області. У дітей (187 осіб) було проведено клініко-анамнестичне обстеження. Як результат профілактичного огляду підлітків у більшості пацієнтів (79,0 %) було виявлено два і більше супутніх захворювань, зокрема, превалювала хронічна патологія верхніх дихальних шляхів (52,0%), в тому числі хронічний тонзиліт (20,5 %), рецидивуючий бронхіт (18,2%) та інші. Патологія серцево-судинної системи ідентифікована у 50,3% обстежених підлітків. Як у дівчат, так і в хлопців спостерігається порушення у рості кісткової тканини та показники у діапазоні «низький рівень» відповідно до віку 16 років. Проведене дослідження виявило у 80 школярів (42,8%) збільшення щитоподібної залози. Відібраним школярам були проведені деталізовані та поглиблені дослідження. За даними розмірів УЗД щитоподібної залози, з урахуванням статі та ППТ спостерігається незначна різниця зі стандартними величинами при незміненій паренхімі щитоподібної залози, при гіпоплазії залози розміри на 24,4% нижче референтних у дівчат та на 27,5% у хлопців. При явищах гіперплазії залози розміри діагностувалися вище референції на 39,04% у дівчат та на 31,8% у хлопців.