МАЛОІНВАЗИВНИЙ МЕТОД ОПЕРАТИВНОГО ЛІКУВАННЯ ГОСТРОГО АПЕНДИЦИТУ - Шпряха, Я. С.; Воронич, М. В.; Шеремет, А. П.; Курах, І. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2017)
У статті наведені дані аналізу протоколів хірургічних втручань 1012 хворих із гострим апендицитом, які лікувалися у хірургічному відділенні Центральної міської клінічної лікарні м. Ужгород протягом 2010–2016 років. Це були пацієнти різного віку від 18 до 83 років, 93,8% з яких працездатні. Серед них переважали жінки 541 (53,5%). Пік найбільшої захворюваності спостерігався у віковому інтервалі від 20 до 30 років у 382 (37,7%) хворих. У більшої частини хворих – 741 (73,2%) – оперативне втручання було проведено за доступом Волковича-Дьяконова (Мак-Бурнея), а у 38 (3,8%) хворих – з нижньосерединного лапаротом- ного розрізу. Деяка частина, а саме 233 (23%) хворих, прооперована лапароскопічно. Екстрене оперативне втручання і надалі залишається основним методом лікування хворих із гострим апендицитом. Хоч перевага ще надається відкритим способам лікування (77%), за останні роки збільшилась частка лапароскопічних втручань із 6% до 41% (у середньому до 23%). Виконання апендектомії за допомогою лапароскопічних технологій має певні переваги у інтраопераційній діагностиці, санації та можливості видалення апендикулярного відростка.