КЛІНІКО–ПАТОГЕНЕТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ХРОНІЧНОГО ПАНКРЕАТИТУ: ЗАЛЕЖНІСТЬ ЗОВНІШНЬОСЕКРЕТОРНОЇ НЕДОСТАТНОСТІ ВІД ВИРАЖЕНОСТІ ЗАПАЛЬНОЇ ВІДПОВІДІ ОРГАНІЗМУ - Прилипко, Л. Б. (Проблеми клінічної педіатрії, 2017)
В даній статті наведений огляд літератури з вивчення етіології, патогенезу, особливостей клінічного перебігу хронічного панкреатиту. Виявлено основні етіологічні фактори розвитку зовнішньосекреторної недостатності підшлункової залози. Показаний вплив запальної відповіді організму на перебіг та прогресування хронічного панкреатиту.