ДИНАМІЧНА МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РЕСПІРАТОРНОГО ТРАКТУ У ДІТЕЙ ІЗ РЕКУРЕНТНИМИ РЕСПІРАТОРНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ ЗАЛЕЖНО ВІД МЕТОДУ ТЕРАПІЇ - Горленко , О. М.; Березовська , О. М. (Проблеми клінічної педіатрії, 2026)
Резюме. Вступ. Дихання − одна з найважливіших функцій організму. Для аналізу та оцінки легене- вої функції у дітей із рекурентними респіраторними інфекціями інформативними є методи дослідження функції зовнішнього дихання. Мета дослідження. Дослідити дані морфофункціонального дослідження респіраторного тракту у ді- тей із рекурентними респіраторними захворюваннями в динаміці залежно від методу терапії. Матеріали та методи. До дослідження увійшло 118 дітей молодшого шкільного віку з діагнозом рекурентних респіраторних захворювань та 26 здорових дітей, ідентичних за віком, статтю й антропоме- тричними параметрами. Було створено дві групи дослідження залежно від методу лікування: 1 група – 62 пацієнти (оптимізована терапія), 2 група – 56 пацієнтів (базова терапія). Вивчення впливу отримуваної терапії на респіраторну систему проводилося за допомогою спірографії, пікфлоуметрії, а також проб Ген- ча та Штанге. Результати досліджень. Залежно від того, отримували діти базову чи оптимізовану терапію, були отримані наступні результати. Достовірні відмінності після лікування спостерігалися за такими показ- никах спірограми: ФЖЄЛ (%) при p1<0,01, p3=0,008 у групі ОТ; ОФВ1 (%) при p1=0,001, p3=0,01 у групі з ОТ; ПОШ (%) при p1=0,02 у групі дітей ОТ та p4=0,006 у групі дітей БТ; МОШ 25 (%) при p1=0,03, p3=0,05 у групі дітей ОТ та p4=0,01 у групі дітей БТ; індекс Тифно (%) при p4=0,002, p6=0,01, р7=0,02 з достовірними змі- нами між даними у групах ОТ та БТ, що характеризує збільшення клінічно корисного повітряного потоку з переважанням даних ОТ; МОШ 50 (%) при р7=0,01 з достовірним превалюванням даних ОТ (у 1,2 разу) проти даних БТ. Спостерігалися достовірні відмінності показника проби Генча як у групі ОТ (p1=0,001), так і між групами (р3=0,001), з переважанням у групі ОТ (15,58±3,77 проти 15,16±3,47 с). Після проведен- ня дослідження пікфлоуметрії спостерігалася достовірна позитивна динаміка значень (p1=0,05, p2=0,01) у обох групах при абсолютній різниці між групами та з превалюванням значень у групі ОТ. Висновки. Проведене дослідження виявило достовірну позитивну динаміку показників спірометрії, пікфлоуметрії та проби Генча у обох групах, із превалюванням значень у групі дітей, які отримували оптимізовану терапію. Отримані дані дозволяють говорити про те, що додавання до стандартної схеми лікування препаратів вітамінно-мінерального комплексу позитивно впливає на стан респіраторної сис- теми у дітей із діагнозом рекурентних респіраторних захворювань. Ключові слова: рекурентні респіраторні захворювання, морфофункціональна характеристика, спі- рометрія, пікфлоуметрія, діти, терапія.