ОСОБЛИВОСТІ НЕЙРОГОРМОНАЛЬНОЇ РЕГУЛЯЦІЇ ОРГАНІВ ТРАВЛЕННЯ У ХВОРИХ З ACNE VULGARIS ПРИ МЕТАБОЛІЧНО-АСОЦІЙОВАНІЙ ЖИРОВІЙ ХВОРОБІ ПЕЧІНКИ - Сірчак , Є. С.; Смоланка , І. Ю. (Проблеми клінічної педіатрії, 2025)
Резюме. Вступ. Акне вважається одним із найпоширеніших шкірних захворювань, яким страждає приблизно 9,4 % населення світу. Мета дослідження. Оцінити особливості нейрогормональних змін та їх вплив на функцію органів травлення у хворих з Acne vulgaris (AV) при метаболічно-асоційованій жировій хворобі печінки (МАЖХП). Матеріали та методи. Обстежено 109 хворих з AV. Хворих розподілено на дві групи: 1 група (n=59) – пацієнти з легкою/помірною формою AV у поєднанні із МАЖХП; 2 група (n=50) пацієнти з легкою/ помірною формою AV без МАЖХП. Хворим проведено визначення рівнів деяких гормонів (греліну, інсуліноподібного фактора росту-1/соматомендіну-С (IGF-1), інсуліну, греліну, тиреотропного гормону (ТТГ), лептину, резистину, серотоніну, мелатоніну) у сироватці крові. Результати досліджень. Встановлено зменшення рівня серотоніну та мелатоніну у хворих з акне, що більш виражено у пацієнтів 1 групи (хворі з МАЖХП). Встановлено збільшення рівня греліну у хворих з AV 2 групи, тоді як в пацієнтів 1 групи, навпаки, діагностовано його достовірне зменшення (р<0,01). Максимальні показники лептину та резистину зафіксовано у пацієнтів при МАЖХП. Така ж тенденція прослідковується і при аналізі рівня IGF-1 у сироватці крові в обстежених хворих (максимальні значення при AV та МАЖХП – збільшення до 208,23±4,55 нг/мл при нормі 148,22±1,25 нг/мл у контрольної групи – р<0,05). Кореляційний аналіз вказує на залежність між гормонами-резуляторами апетиту та метаболічних процесів переважно в пацієнтів 1 групи із показниками функціонального стану печінки та показників ліпідного і вуглеводного обмінів. Висновки. У хворих з AV та МАЖХП виявлено порушення рівнів нейрогормонів серотоніну та мелатоніну, а також гормонів-регуляторів метаболічних процесів. У хворих з AV та МАЖХП активність ураження печінки за рівнем АЛТ прямо корелює із рівнем резистину, лептину та мелатоніну і негативно корелює із показником соматомедину-С, греліну та ТТГ.