ФАКТОРИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА БАКТЕРІАЛЬНЕ НАВАНТАЖЕННЯ HELICOBACTER PYLORI У ДІТЕЙ ІЗ ЗАХВОРЮВАННЯМИ ВЕРХНІХ ВІДДІЛІВ ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ - Savchenko , D. S.; Lezhenko , H. O. (Проблеми клінічної педіатрії, 2025)
Резюме. Вступ. Попри географічні відмінності, поширеність H. pylori (HP) у світі залишається високою [1]. Згідно з систематичними оглядами, до 2020 року рівень інфікування серед дорослих знизився до 43%, тоді як серед дітей він становить 32,3% і не має тенденції до зниження [2]. З огляду на роль HP у хронізації гастродуоденальних захворювань, удосконалення діагностики та лікування цієї інфекції в педіатрії залишається актуальним [3,4]. Мета дослідження. Дослідити фактори, що впливають на ступінь бактеріального навантаження Н. Pylori у дітей із захворюваннями верхніх відділів шлунково-кишкового тракту. Матеріали та методи. У дослідження включено 158 пацієнтів віком від 4 до 17 років. До підгрупи 1 увійшли 65 дітей із бактеріальним навантаженням «1», до підгрупи 2 увійшли 73 дитини – бактеріальне навантаження оцінено як «2», «3». Для діагностики було проведено ендоскопічне дослідження, лабораторне та гістологічне дослідження. Результати досліджень. Встановлено, що у дітей 2 підгрупи була більша частота скарг, пов’язаних із порушенням моторики верхніх відділів ШКТ, відносно 1 підгрупи. Скарги на слабкість і швидку втомлюваність частіше турбували дітей 1 підгрупи. Встановлено помірну позитивну кореляцію між рівнем гемоглобіну та бактеріальним навантаженням. Визначено наявність сильного позитивного взаємозв’язку між сироватковим залізом та бактеріальним навантаженням. Пацієнтам 2 підгрупи були притаманні ДГР, явища більш вираженої щільності лімфоплазмацитарного інфільтрату на тлі однакової активності запального процесу. Метаплазія та атрофія епітелію слизової оболонки домінували у пацієнтів 1 підгрупи. Висновки. За результатами проведеного дослідження встановлено пряму залежність частоти скарг від рівня бактеріального навантаження Helicobacter pylorі (HP). Факторами, що впливають на ступінь бактеріального навантаження, є рівень заліза та гемоглобіну, рН середовища шлунка, наявність ДГР, наявність хронічного запалення, метаплазії та атрофії слизової оболонки шлунка. Зроблено висновок про первинність умов мікросередовища у факті та інтенсивності колонізації HP.