РАННЯ ВТРАТА МОЛОЧНИХ ЗУБІВ ТА ОРТОПЕДИЧНІ МЕТОДИ ЇХ ВІДНОВЛЕННЯ У ДІТЕЙ (ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ) - Локота , Є.Ю.; Локота , Ю.Є.; Ізай , М.Е.; Вовчок , Р.В.; Кайла , М.І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2025)
Резюме. Вступ. Рання втрата молочних зубів є однією з найсерйозніших проблем сучасної дитячої стоматології. Її поширеність у світі сягає 40–60% серед дітей віком до 6 років, а в окремих регіонах перевищує 70%. Основними наслідками є порушення формування зубо-щелепної системи, розвиток аномалій прикусу, ускладнення жування, дефекти мовлення, а також психологічні проблеми. Мета дослідження: проаналізувати причини та наслідки ранньої втрати молочних зубів, розглянути сучасні методи профілактики та оцінити ефективність застосування стандартних коронок із нержавіючої сталі для відновлення дефектів коронкової частини тимчасових зубів у дітей. Матеріали та методи. Виконано аналіз сучасних наукових джерел за даною тематикою. Результати досліджень. Основною причиною ранньої втрати тимчасових зубів є карієс (до 78%). Передчасна втрата призводить до зміщення зубів, порушення прорізування постійних зубів, зниження висоти прикусу та розвитку патологічного прикусу. Серед ортопедичних методів найбільш ефективним є застосування стандартних коронок із нержавіючої сталі. Вони забезпечують відновлення анатомічної форми, зберігають функцію та запобігають вторинним деформаціям. Висновки. Використання сталевих коронок є раціональним рішенням при значних дефектах молочних зубів. Важливими залишаються профілактика та інформування батьків.