РОЛЬ МІКРОБІОМУ В ПАТОГЕНЕЗІ МЕДИКАМЕНТОЗНОІНДУКОВАНИХ УРАЖЕНЬ КИШКІВНИКА - Ганич , О. Т. (Проблеми клінічної педіатрії, 2025)
Резюме. Вступ. Взаємодія між лікарськими засобами та мікробіомом кишківника є критичною, проте часто недооціненою ланкою у патогенезі медикаментозних уражень шлунково-кишкового тракту. Концепція фармакомікробіоміки дозволяє по-новому поглянути на механізми токсичності ксенобіотиків, виходячи за межі класичної фармакології. Мета дослідження. Провести аналіз сучасних наукових даних і висвітлити роль мікробіому в патогенезі уражень кишківника, спричинених прийомом нестероїдних протизапальних засобів, інгібіторів протонної помпи, антибіотиків та хіміотерапевтичних препаратів. Матеріали та методи. Здійснено систематичний огляд літературних джерел із наукометричних баз Scopus, Web of Science та PubMed за останні 10 років, що висвітлюють взаємозв’язок дисбіотичних змін та ятрогенних ентеропатій. Результати досліджень. Встановлено, що кожна група препаратів має свій унікальний механізм токсичності, реалізація якого напряму залежить від мікробіому. Для нестероїдних протизапальних засобів і хіміопрепаратів (таких як іринотекан) ключовим фактором є ентерогепатична рециркуляція та реактивація глюкуронідованих метаболітів бактеріальними β-глюкуронідазами, що призводить до локального ушкодження епітелію. Прийом інгібіторів протонної помпи призводить до заселення кишківника флорою ротової порожнини та через порушення обміну жовчних кислот створює умови для інфекції C.difficile. Токсичний вплив антибіотиків, у свою чергу, зумовлений втратою продуцентів бутирату, що веде до енергетичного виснаження епітелію та порушення щільності міжклітинних контактів. Спільним для всіх груп є транслокація бактеріальних антигенів та активація прозапального каскаду TLR4/MyD88/NF-B. Висновки. Кишкова мікробіота суттєво впливає на профіль безпеки лікарських засобів. Розуміння молекулярних механізмів взаємодії «ліки-мікробіом» обґрунтовує доцільність нових терапевтичних стратегій, таких як інгібування специфічних бактеріальних ферментів та відновлення природних захисних властивостей кишківника.