ФУНКЦІОНАЛЬНІ ЗМІНИ ГЕПАТОБІЛІАРНОЇ СИСТЕМИ ПРИ ГОСТРИХ РЕСПІРАТОРНО-ВІРУСНИХ ІНФЕКЦІЯХ У ДІТЕЙ (КЛІНІЧНИЙ ВИПАДОК) - Дудник , В. М.; Фурман , В. Г.; Антонець , Т. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2025)
Резюме. Вступ. За частотою та поширеністю патологія органів травлення займає провідне місце в структурі загальної захворюваності у дітей. Серед них значну частку складають функціональні захворювання гепатобіліарної системи, які супроводжують і обтяжують перебіг багатьох захворювань, зокрема й інфекційних. Мета дослідження: ознайомити практикуючих лікарів з особливостями клінічного перебігу функціональних порушень гепатобіліарної системи при гострих респіраторно-вірусних інфекціях у дітей. Матеріали та методи. Проведено аналіз літературних джерел, використовуючи бази даних Pubmed, Up-to-date, Cochrane library, Science direct, Scopus. Результати досліджень. Описано та наведено особливості клінічного перебігу функціональних порушень гепатобіліарної системи у дитини з проявами гострої вірусної інфекції. Висвітлено основну діагностичну цінність анамнезу, клінічної картини, лабораторних, інструментальних методів дослідження. Проведена оцінка діагностичних тестів: загального аналізу крові, біохімічні дослідження крові, дослідження крові на вірусну інфекцію, ультразвукове дослідження органів черевної порожнини, езофагогастродуоденоскопія. Висновки. Функціональні інтестинальні розлади займають вагому частку в структурі загальної захворюваності у дітей і часто передують, супроводжують, а в подальшому обтяжують перебіг багатьох захворювань. Вони об’єднують широкий спектр дисфункцій гепатобіліарної системи, які не підтверджуються структурними змінами печінки та порушенням біохімічних показників. Дію респіраторно-вірусної інфекції на гепатобіліарну систему можна трактувати як пряму дію на клітини печінки, активізацію імунної системи у відповідь на вірусну інфекцію та токсичного впливу продуктів дисиміляції, порушення мікроциркуляції. Основою профілактики розвитку органічної патології гепатобіліарної системи у дітей є своєчасне виявлення та лікування функціональних порушень.