СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ РИЗИКУ ОСТЕОПЕНІЧНОГО СИНДРОМУ У ДІТЕЙ З ЮВЕНІЛЬНИМ ІДІОПАТИЧНИМ АРТРИТОМ - Маковійчук , О. А.; Ільченко , С. І. (Проблеми клінічної педіатрії, 2025)
Резюме. Вступ. Ювенільний ідіопатичний артрит (ЮІА) супроводжується різним ступенем сугло- бового ураження та функціонального обмеження пацієнтів. Зниження мінеральної щільності кісток на тлі персистуючого запалення і довготривалого лікування впливає на якість їх життя. Виявлення груп ризику щодо розвитку остеопенічного синдрому та його рання діагностика з використанням сучасних інформативних предикторів є важливим завданням для наукових досліджень. Мета дослідження. Встановити діагностичну та прогностичну роль сучасних маркерів кісткового метаболізму в визначенні ризику розвитку остеопенічного синдрому в дітей з ЮІА. Матеріали та методи. Обстежено 50 дітей з ЮІА, всім проведено повне загальноклінічне досліджен- ня, оцінка активності захворювання за шкалою JADAS-27, ультразвукова денситометрія. Лабораторні ме- тоди включали визначення в сироватці крові концентрації 25 (OH) вітаміну Д, кістково-лужної фосфата- зи, маркеру кісткової резорбції β-Cross Laps, остеокальцину, загальної лужної фосфатази. Результати досліджень. Проаналізовано 54 показники, що можуть впливати на розвиток остеопенії у хворих на ЮІА. На підставі результатів проведеного ROC-аналізу встановлено діагностично значущі клініко-анамнестичними та лабораторні предиктори остеопенії. Визначено оптимальні порогові значен- ня рівнів сироваткових біомаркерів для підвищення діагностичної значимості та специфічності тестів у дітей з ЮІА, а саме – 25 (OH) вітаміну Д≤27,5 нг/мл, кістково-лужної фосфатази >83,4 мкг/мл, маркеру ос- теорезорбції β-Cross Laps >1,7 нг/мл, остеокальцину ≤8,7 нг/мл. Найвищі прогностичні характеристики встановлено у кістково-лужної фосфатази (ПК=+10,9; І=4,31). Висновки. Встановлені порогові значення сучасних маркерів мінерального кісткового метаболізму в сироватці крові є інформативними та можуть бути використаними для визначення ризику та ранньої діагностики остеопенічного синдрому у дітей.