ХВОРОБА ЛАЙМА У ФОКУСІ НАУКОВИХ ІНТЕРЕСІВ У СВІТІ - Рогальський , І. О.; Банадига , Н. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2025)
Резюме. Вступ. Серед представницької інфекційної патології є та, яка відзначається актуальністю та привертає увагу клініцистів та дослідників. Водночас, ми маємо справу з інфекціями, які описані не так давно, а їх офіційна реєстрація є ще пізнішою. Саме такою є хвороба Лайма (ХЛ), яка реєструється в Україні з 2000 року. Мета дослідження – аналіз із використанням аналітичного пошуку джерел у наукометричній базі даних Scopus щодо стану вивчення хвороби Лайма (ХЛ). Матеріали та методи. Пошуковим запитом щодо ХЛ у наукометричній базі Scopus знайдено наукові публікації за період 2012 – 2024 роки. Здійснено їх аналітичний огляд із розподілом за роками, країна- ми, університетами, тематикою та дослідниками світового рівня. Був сформований аналітичний запит «Lyme AND disease AND diagnosis AND treatment»; «Lyme AND disease AND diagnosis AND treatment AND children». Результати досліджень. За результатами заданого аналітичного запиту щодо питань діагностики, лікування, поширеності знайдено 1142 документи. При цьому за іншим запитом стосовно заданої про- блеми серед дитячого населення вдалося вибрати 195 документів за даний період. Загальна ситуація за- свідчує зростаючий інтерес до даної проблеми, а саме: у 2015 році – 20 документів, у 2019-му – 23, у 2023 році – 28 робіт. Звертає на себе увагу те, що кількість досліджень стосовно ХЛ серед дитячого населення суттєво нижча, порівняно із популяційними. Серед наукових видань, що висвітлюють ХЛ у дітей, най- більшим попитом користувалися журнали: «Archives De Pediatric», «Tick and Tick Borne Diseases», «Clinical Infections Diseases». Найбільше опублікованих документів належить США, Франції, Німеччині, Польщі, Ве- ликій Британії. Попри домінуючий вплив саме американських шкіл у вивченні ХЛ у дітей, європейський континент представляє передусім Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горба- чевського (Україна) (6 документів), що займає четверте місце за рейтингом бази даних Scopus. Висновки. Проведений аналітичний огляд документів, що містить наукометрична база Scopus за пе- ріод 2012 – 2024 років з питань діагностики та лікування ХЛ, визначив групу важливих факторів. Вивчен- ня проблеми ХЛ у країнах світу відбувається з різною інтенсивністю, частіше наукові праці стосуються досліджень на Американському континенті за участю провідних наукових закладів США. Отримані ре- зультати демонструють низьку активність та масштабність аналогічних проєктів у країнах Європи. Ви- кликає особливу стурбованість обставина, що ґрунтовних програм/проєктів вивчення інформативних діагностичних маркерів, зокрема тяжкості перебігу ХЛ, ефективності медикаментозної терапії в дитячо- му віці обмаль.