ОСОБЛИВОСТІ ЛІКУВАННЯ КОМПРЕСІЙНИХ НЕЙРОПАТІЙ У ХВОРИХ НА ХРОНІЧНИЙ ПАНКРЕАТИТ ТА ОЖИРІННЯ - Мигович , В. В.; Смоланка , А. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2025)
Вступ. Дослідження впливу вітамінних комплексів групи В при компресійних нейропатія (КН) у хворих із метаболічними захворюваннями, таких як ожиріння, а також хронічний панкреатит (ХП), є актуальним напрямком сучасної медичної спільноти. Мета дослідження. Вивчити ефективність комплексного лікування на динаміку рівнів вітамінів групи В при КН у хворих на ХП та ожиріння. Матеріали та методи. На клінічній базі кафедри неврології, нейрохірургії та психіатрії обстежено 102 хворих із КН при ХП та ожирінні. Проведено загальноклінічні методи обстеження, а також визначено рівні вітамінів групи В (вітамін В1, В6, В9, В12) та гомоцистеїну в сироватці крові. Хворих залежно від методу лікування розподілено на дві групи: в І групу ввійшло 52 хворих, яким призначено амтолметин гуацил по 600 мг 1 р/д протягом 2 тижнів – при потребі до 1-го місяця. У ІІ групу ввійшло 50 пацієнтів, яким окрім амтолметин гуацил додатково призначено комплексний препарат, до складу якого входять уридину-5-динатрію монофосфат, вітамін В12, фолієва кислота по 1 капсулі 1 раз на добу протягом 1-го місяця. Результати досліджень. Після лікування у хворих ІІ групи діагностовано зменшення парастезії вздовж серединного нерва – до 36,0 % (р<0,001), парестезії в ділянці іннервації серединного нерва – до 44,0 % (р <0,001). Симптом Тінеля також достовірно зменшився у пацієнтів ІІ групи – до 32,0 % (р<0,01). Призначення до складу комплексного лікування препарату, що містить вітаміни групи В (вітамін В12 та В9) у поєднанні з уридин монофосфатом, сприяло нормалізації рівнів вітамінів групи В у сироватці крові у пацієнтів ІІ групи (тіаміну, піридоксину гідрохлорид, фолієвої кислоти та ціанокобаламіну). Висновки. Комплексний препарат уридин монофосфату, фолієвої кислоти та вітамін В12 призводить до покращення вітамінного забезпечення організму вітамінами групи В у хворих на ХП та ожиріння, що є передумовою щодо зменшення вираженості клінічних ознак КН у даних пацієнтів.