РІВЕНЬ ПРОСТАГЛАНДИНІВ ПРИ СИНДРОМІ ПОДРАЗНЕНОЇ ТОВСТОЇ КИШКИ У ХВОРИХ НА НЕАЛКОГОЛЬНУ ЖИРОВУ ХВОРОБУ ПЕЧІНКИ, МОЖЛИВОСТІ КОРЕКЦІЇ - Сірчак , Є. С.; Корнаш , В. В. (Проблеми клінічної педіатрії, 2024)
Резюме. Вступ. Рання діагностика різних форм ураження кишечника у хворих з неалкогольною жировою хворобою печінки (НАЖХП), особливо при її поєднанні з неспецифічним виразковим колітом (НВК) чи синдромом подразненої товстої кишки (СПК) може розкрити нові патогенетичні аспекти про- гресування уражень печінки у пацієнтів із запальними захворюваннями кишечника (ЗЗК). Мета дослідження. Вивчити особливості зміни рівнів простацикліну та простагландину F2a у сиро- ватці крові у хворих при НАЖХП із СПК та їх динаміку на фоні комплексного лікування. Матеріали та методи. На клінічній базі кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб обстежено 64 хво- рих з ураженням кишечника при хронічних дифузних захворюваннях кишечника. Хворих розподілено на 2 групи: І група основна (n=44) – пацієнти з НАЖХП та СПК (переважання діарейного синдрому); у ІІ групу ввійшло 20 хворих із НВК в поєднанні з токсичним гепатитом (в деяких випадках – алкогольним ураженням печінки). Проведено загально-клінічні та лабораторні методи обстеження, а також визначення рівня поста- гландинів (Pg) (простациклін – PgI2 ) та Pg F2а. Хворим призначено лікування, що включало препарат урсо- дезоксихолієвої кислоти (УДХК), ребаміпід у поєднанні з рифаксиміном та пре-і пробіотичним комплексом. Результати досліджень. Встановлено достовірне зменшення лабораторних маркерів цитолітичного та холестатичного синдромів в обох групах пацієнтів після лікування. У хворих на НВК у поєднанні з ХДЗК встановлено збільшення рівня простагландину F2а (до 178,5±3,1 пг/мл у хворих І групи та до 103,8±2,3 пг/мл у обстежених ІІ групи). Рівень простацикліну в сироватці крові в обстежуваних нами пацієнтів до лікування буд достовірно нижчим за такий показник у контрольної групи. Проведене лікування сприяло зменшенню рівня Pg F2а та збільшенню показника простацикліну в даних хворих обох груп. Висновки. У хворих на НАЖХП і СПК встановлено зменшення рівня простацикліну та збільшення по- казника простагландину F2а у сироватці крові. Додаткове призначення до стандартного лікування у хво- рих на НАЖХП та СПК чи токсичний гепатит і НВК ребаміпіду в поєднанні з УДХК сприяє нормалізації функціонального стану печінки і є ефективним комплексним методом лікування також й на динаміку рів- ня простагландинів, що приводить до покращення функціонального стану кишечника у даних пацієнтів.